Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Geoană: hatalmas átalakulások időszakát éljük, és fontos, hogy együtt találjuk meg a helyes utat

Geoană: hatalmas átalakulások időszakát éljük, és fontos, hogy együtt találjuk meg a helyes utat Románia

A világ országai hatalmas átalakuláson mennek keresztül, és fontos, hogy megtalálják a helyes utat, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború pedig drámaian megváltoztatja az európai biztonsági architektúrát – jelentette ki Mircea Geoană, a NATO helyettes főtitkára.

Hirdetés
Hirdetés

Geoană a parlament épületében tartott Forum România elnevezésű vitán vett részt csütörtökön. Felszólalásában azt mondta, a Fekete-tenger térségében Ukrajna inváziója nyomán keletkezett ‘örvény” a teljes európai és transzatlanti helyzet leképeződése, és Európa és a világ stratégiai egyensúlya nagymértékben függ majd attól, hogy miként nyújt a nemzetközi közösség segítséget Ukrajnának, és miként fog tetteiért fizetni Oroszország.

A NATO-főtitkárhelyettes beszélt az új technológiák biztonsági helyzetre gyakorolt hatásáról is. Kifejtette, a védelmi ipar helyszínei elmozdulásának lehetünk tanúi, ez közelebb kerül a védelmet igénylő területekhez, ami Romániának és Kelet-Európának is lehetőséget jelent befektetések vonzására. Nagyon fontos, hogy a NATO-ba újonnan felvett országok védelmi ipara teljes mértékben része legyen az európai ipari, katonai és biztonsági bázisok új rendszerének – nyomatékosította Geoană.

„Égető szükség van arra, hogy megerősítsük a társadalom ellenálló képességét országainkban. Romániának még mindig rengeteg befektetni valója van saját demokratikus egyensúlya visszaszerzésébe, a gazdasági erő megtalálásába, a magunkba, az egymásba és a nyugati világhoz való tartozásunkba vetett bizalom megerősítésébe. (…) A problémák nem egyszerűek. Románia mindig is tudta, hogyan gyűjtse össze energiáit és vezetőit az átalakulás, a geostratégiai törés pillanataiban. (…). Nemzetközi szinten, társadalmainkban, gazdaságainkban és mentalitásunkban hatalmas átalakulások időszakát éljük, és nagyon fontos, hogy együtt találjuk meg a helyes utat’ – hangsúlyozta a NATO főtitkárhelyettese.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük