Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a tanárok tanulási veszteséget észlelnek diákjaiknál

Felmérés: a tanárok tanulási veszteséget észlelnek diákjaiknál Románia

Tanulási veszteséget észlelnek a tanárok sok diákjuknál – derül ki a World Vision Románia Alapítvány felméréséből, amelyet a veszélyeztetett helyzetű gyermekek világjárvány alatti oktatásáról és életéről készítettek.

Hirdetés
Hirdetés

Az 51 vidéki tanintézet bevonásával készített felmérésben megkérdezett tanárok fele a diákjainak legtöbb 25 százalékánál észlelt tanulási veszteséget, csaknem egyharmaduk azt mondta, hogy egy-egy osztályközösség 25-50 százaléka küzd ilyen problémákkal, a pedagógusok több mint 10 százaléka szerint a tanulók 50-75 százalékának vannak tanulási veszteségei, 6 százalék pedig valamennyi diákjánál észlelte ezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy százból két gyerek abbahagyta iskolai tanulmányait a 2020/2021-es tanévben.

A tanárok közel háromnegyede úgy véli, hogy az elmúlt két évben romlott az oktatás minősége a romániai iskolákban. A tanárok többsége szerint ez vagy csökkent (73 százalék), vagy a világjárvány előtti szinten maradt (19 százalék). Mindössze 8 százalék mondta azt, hogy javult az oktatás minősége 2020 óta.

2020-ban a tanárok 64 százaléka mondta azt, hogy tartott online órákat. Idénre ez az arány 82 százalékra nőtt. Két évvel ezelőtt a tanárok 55 százaléka küldött házi feladatot a diákoknak okostelefonon, Facebook Messengeren vagy WhatsAppon. Erre az évre 47 százalékra mérséklődött ez az arány.

A világjárvány a gyermekek mentális egészségén is nyomot hagyott. A tanárok 23 százaléka azt mondta, hogy nem észlelt semmilyen változást a tanulók viselkedésében; 64 százalékuk szerint a diákok nehezebben koncentrálnak az órán, és egyharmaduk szerint néhány gyerek agresszívabbá vált. A tanárok 32 százaléka azt tapasztalta, hogy egyes tanulók zárkózottabbak lettek.

A szülők 48 százaléka szerint az oktatás színvonala nem változott, 39 százalékuk szerint csökkent, 13 százalékuk szerint pedig nőtt.

A tanulmány szerint 2020 és 2022 között öt-tízszeresére nőtt az olyan családon belüli incidensek száma, amelyek gyakran vagy mindig fizikai erőszakkal végződnek. Az elkülönülés is éreztette a hatását, a gyermekek 31 százaléka egymagában, a televízió előtt ülve töltötte az elmúlt évet, és 48 százalékuk többet érintkezett a barátaival online, mint személyesen.

A szülők több mint egyharmada (35 százalék) mondta azt, hogy csökkent a jövedelme az elmúlt két évben, ugyanakkor a 2020-as 46 százalékról idén 48 százalékra nőtt azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek munkahely-problémáik vannak – derül ki a felmérésből. 

Jóváhagyta a kormány a tanügyi alkalmazottak bérkülönbözetének kifizetését

A következő öt évben, részletekben kifizeti az állam a tanügyi alkalmazottaknak a 2017. július 1. és 2021. augusztus 31. közötti időszakra őket megillető bérkülönbözetet. Erről csütörtöki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány – számolt be Dan Cărbunaru.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az összeg kifizetésével az állam a közalkalmazotti törvény eltérő értelmezéséből fakadó korábbi diszkriminációt teszi jóvá.

Cărbunaru közlése szerint az összes tanügyi alkalmazottat megillető bérkülönbözetet az oktatási minisztérium költségvetéséből fizetik ki a sürgősségi rendelet hatályba lépéstől számított öt éven belül, részletekben, az infláció figyelembevételével. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 15., 14:36
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A diák kikapcsolt kamerával bő 2 tanèvet kihúzott! 😁
  10% ha kapcsolt kamerát, még vagy 20% követte is talán az órát!😎
  Jelentek meg morbídabbnál, morbídabb videók az ” onlány” órákról!🤣😂