Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Feljelentést tett a magyargyűlölő képviselőjelölttel szemben Oltean Csongor

Gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett az úzvölgyi temetőben provokáló George Simion román EP-képviselőjelölttel szemben Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

George Simion a Radio România Actualităţi szerdai műsorában félreérthetetlen módon szított gyűlöletet az erdélyi magyar közösséggel szemben, ezért Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje feljelentést tett, kiemelve: „kínos, hogy a román jelöltnek csupán ennyire futja”. Oltean Csongor leszögezte: ebből az akcióból is egyértelműen látszik, hogy Gerorge Simion megélhetési provokátor, aki abból próbál politikai tőkét kovácsolni, hogy a magyar közösséget támadja. „Olyan Európát akarnak a fiatalok, ahol az őshonos kisebbségek hagyománya, kultúrája, nyelvi sokszínűsége a tagállamok számára érték és nem egy teher, mint ahogy számtalanszor megtapasztaljuk Romániában” – fűzte hozzá.

A román jelölt arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben történtek – ahol állítása szerint bántalmazták őt – a politikai osztály miatt fordulhattak elő, amelyik szeparatizmust és etnikai gyűlöletet szorgalmaz, illetve autonómiáért és képzelt térségekért könyörög (utalva ezzel Székelyföldre). A rádióban azt mondta, hogy az etnikai elemet szavazatok szerzésére használják, majd egy hirtelen fordulattal úgy fogalmazott: informálni fogja az európai intézményeket, hogy miként diszkriminálják a Hargita, Kovászna és Maros megyei románokat, hogyan van egyre kevesebb templomuk és iskolájuk, és hogyan nem alkalmazzák őket, mert nem ismernek „egy bizonyos nyelvet”.

Bár George Simon nem említette az RMDSZ-t és a magyar közösséget, egyértelmű, hogy a három székelyföldi megyéről beszélt. „Törvényt sértett, hiszen gyűlöletkeltő beszédet mondott egy etnikai kisebbséggel szemben, ugyanakkor tilos lett volna vádakat felhozni olyan büntetőjogi vagy akár morális kérdésekben, amelyeket nem támaszt alá” – összegzett Oltean Csongor.
Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta: sértő és ugyanakkor kínos, ha egy jelöltnek mindössze a gyűlöletkeltésre futja. „Aki nem a valós problémákkal foglalkozik, és nem saját közössége érdekeit tartja szem előtt, hanem egy másik közösség üldözését, az alkalmatlan nemcsak az európai parlamenti munkára, hanem egyáltalán a politikai érdekképviseletre” – emelte ki Oltean.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük