Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érvénytelennek tekinti az EMNP-elnökválasztást az egy szavazattal alulmaradt jelölt

Érvénytelennek tekinti az EMNP-elnökválasztást az egy szavazattal alulmaradt jelölt Románia

Érvénytelennek tekinti az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökéről tartott szombati szavazást Soós Sándor, az egy szavazattal alulmaradt jelölt.

A kolozsvári politikus álláspontját a Krónika napilap közölte internetes oldalán. Soós Sándor – aki szombatig a párt alelnöki tisztségét töltötte be – kijelentette: azért tartja érvénytelennek a szavazást, mert ellenfele nem kapta meg a leadott szavazatok egyszerű többségét. Három szavazat ugyanis érvénytelen volt.

„Jelen volt és szavazott 170 küldött, ennek megfelelően az egyszerű többség 86 szavazatot jelent. Csomortányi István 84 szavazatot kapott, én 83-at. Igaz, hogy egy szavazattal megelőzött, de nem kapott elég voksot. Akkor lett volna érvényes a választás, ha megerősítő szavazást kérnek, ahol megkapja a jelen lévő küldöttek szavazatainak többségét” – jelentette ki a politikus.

Hirdetés
Hirdetés

Soós Sándor hozzátette, a történtek nyomán az eljárás értelmezését kéri a párt szabályzat-felügyelő bizottságától, és a bizottság döntésének függvényében megfontolja a további lépéseket.

Csomortányi István a Krónikának elmondta: a héttagú szavazatszámláló bizottság tagjai mindkét tábort egyaránt képviselték. „A szavazás törvényességét a párt jogászai is megerősítették, így nincs okom kételkedni abban, hogy minden a legnagyobb rendben történt” –  mondta az EMNP új elnöke.

Az EMNP területi szervezetei a párt öt politikusát jelölték az elnöki tisztségre, de a Nagyváradon szombaton tartott országos küldöttgyűlés zárt ajtók mögött tartott tisztújításán csak Csomortányi István korábbi Bihar megyei elnök, és Soós Sándor alelnök mérkőzött meg. Szilágyi Zsolt leköszönő elnök és Toró Tibor leköszönő ügyvezető elnök Csomortányi javára, Nagy Pál Hargita megyei elnök pedig Soós Sándor javára lépett vissza.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük