Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

EP-választás végeredmény: nyert a PNL, két mandátuma lesz az RMDSZ-nek

EP-választás végeredmény: nyert a PNL, két mandátuma lesz az RMDSZ-nek Románia

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelmével zárult a múlt vasárnapi európai parlamenti választás Romániában – közölte a végeredményeket csütörtökön az Adevărul. Összesen hat párt (vagy pártszövetség) küldhet képviselőket Brüsszelbe és Strasbourgba, köztük az RMDSZ is kettőt.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL 27 százalékos eredménnyel végzett a szavazás élén, a második helyezett nagyobbik kormánypártot, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) csak hajszál választja el a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási szövetségétől. A 13 ezer szavazatnyi különbség – szakértők szerint – „elolvadt” volna, ha a külföld szavazókörzetekben mindenki élhetetett volna a választási jogával.

Az 5,4 százalékkal a hatodik helyen végzett RMDSZ megőrizte eddigi két helyét az EP-ben.

Bebizonyosodott, hogy a PSD koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. A sorrend: PNL: 27%, PSD: 22,5%, USR-PLUS: 22,4%, Pro Románia: 6,6%, PMP: 5,7%, RMDSZ: 5,4%. A többi párt és független jelöltek 6,1 százalékot értek el összesen.

A PNL 10, a PSD és az USR-PLUS 8-8, a Pro Románia, a PMP és az RMDSZ 2-2 mandátumot szerzett az EP-ben (az RMDSZ-től Winkler Gyula eddigi európai parlamenti képviselő és Vincze Loránt, a FUEN elnöke jutott be).

(Maszol)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük