Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elektromos kerítéssel a medvék ellen

Elektromos kerítéssel a medvék ellen Románia

A környezetvédelmi minisztérium közvitára bocsájtott egy tervezetet, amelynek értelmében az olyan települések lakói, ahová gyakran jár medve, pénzt kapnának elektromos kerítések telepítésére.

Hirdetés
Hirdetés

A program részeként a lakosság támogatást kapna elektromos kerítések telepítésére, amelyekkel körül lehetne venni a háztartásokat, mezőgazdasági területeket, gyümölcsösöket.

„Országunkban van a legnagyobb medvepopuláció Európában. Egy egyrészt gazdagítja Románia biodiverzitását, másrészt viszont nagy felelősséget jelent az emberek biztonsága szempontjából” – mondta Costel Alexe tárcavezető, majd hozzátette: a program lehetővé teszi a faj védelmét és az emberrel való problémamentes együttélést egyaránt.

„100 százalékban fedezni fogjuk ezen rendszerek költségeit azokban a megyékben, ahol rendszeressé váltak a vadállatokhoz köthető incidensek és károkozások” – közölte Alexe.

A lakosság 2000 lejig terjedő összeget kaphat a védelmezni kívánt területek elektromos kerítéssel való bekerítésére. A Környezetvédelmi Alap Igazgatóságán keresztül biztosított összeg teljes egészében fedezi a rendszer költségeit.

A program a következő megyék lakóinak szól: Fehér, Argeș, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmbovița, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinți, Máramaros, Maros, Neamț, Prahova, Szeben, Szilágy, Suceava, Temes, Vâlcea.

Costel Alexe elmondása szerint az idén útjára induló program több éven át tart majd, 2020-ban mintegy 1,5 millió lejt fordítanak erre a célra.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások