Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egymást egymást vádolta a hatalom és az ellenzék a tanügyi reform elmaradása miatt

Egymást egymást vádolta a hatalom és az ellenzék a tanügyi reform elmaradása miatt Románia

A hatalom és az ellenzék kölcsönösen vádolta egymást hétfőn a parlament alsóházában a tanügyi reform elmaradása miatt a tanügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján.

Hirdetés
Hirdetés

A Lépésről lépésre eljutottunk az oktatás összeomlásáig – a PNL létrehozta a műveletlen Romániát című egyszerű indítványt a Pro Románia és a Szociáldemokrata Párt (PSD) 93 képviselője írta alá.

A dokumentum szerint a tárcavezető okolható az oktatási rendszeren eluralkodott „káoszért”, a stratégia és a jövőkép hiányáért, amely miatt óvodások, iskolások, szülők és tanügyi alkalmazottak „pánikban és bizonytalanságban éltek hónapokon át”. A kezdeményezők többek között felróják a tárcavezetőnek, hogy késve közölte a koronavírus-járvány indokolta intézkedéseket, illetve hogy nem dolgoztak ki egy egységes munkamódszert, amelynek alapján otthonról dolgozzanak a tanárok, igazgatók, tanfelügyelők.

„A jelenlegi miniszter vezetése alatt minden egyes nap csak tovább romlik az oktatás helyzete” – nyomatékosítják az indítvány aláírói, akik Monica Anisie miniszter leváltását kérik.

Válaszában Monica Anisie azt mondta: a román iskola azért van „a kihívások szintje alatt”, mert továbbra is rabja maradt a „konzervatív képzeteknek” és egy olyan rendszernek, amely nem a tanuló képességeire, hanem a tudás tárolására összpontosít. A tárcavezető azzal vádolta a volt szociáldemokrata kormányt, hogy nem készítette elő az online oktatást.

Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) tette felelőssé a kialakult helyzetért, amelynek miniszterei 16 éven keresztül irányították a honi oktatást.

Marilen Pirtea PNL képviselő ezzel szemben azt mondta, hogy az oktatási miniszteri mandátumok 64%-át a PSD képviselői töltötték be.

Cristina Iurişniţi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett, hogy a probléma gyökere az intézményközi párbeszéd hiányában keresendő.

Bíró Zsolt az RMDSZ nevében úgy fogalmazott, hogy „nem újdonság”, hogy az oktatás az összeomlás szélén áll, és ennek oka – meglátása szerint – a folyamatos alulfinanszírozásban keresendő.

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője „politikai propagandagyakorlatnak” nevezte az indítványt és úgy értékelte, hogy Monica Anisie tevékenysége „kielégítő” volt.

Az indítványról szerdán szavaz a képviselőház.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük