Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy román állampolgárt sikerült kihozni Kabulból a román katonai repülőgép fedélzetén

Egy román állampolgárt sikerült kihozni Kabulból a román katonai repülőgép fedélzetén Románia

A Kabulban rekedt román állampolgárok közül egyet menekítettek ki a román légierő által küldött katonai repülőgépen, a többieknek egyelőre nem sikerült eljutniuk az afgán főváros repülőterére – tájékoztatott a külügyminisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A szaktárca csütörtöki közleményében rámutat, a román hatóságok által az Afganisztánban rekedt román állampolgárok evakuálására küldött katonai repülőgép biztonságban földet ért az éjszaka a kabuli repülőtéren, majd egy román állampolgárral a fedélzetén elhagyta Afganisztánt, és biztonságban megérkezett Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba.

A kimenekített román állampolgár az egyik NATO-ügynökség alkalmazottja. Az Afganisztánban tartózkodó többi román állampolgárnak, akik szintén kérték a kimenekítésüket, nem sikerült eljutniuk a kabuli repülőtérre, bár eredetileg ez szerepelt a tervben. A repülőtérre való eljutást a számos ellenőrzőpont és a nemzetközi repülőtérre eljutni kívánok nagy száma is nehezíti – áll a külügy tájékoztatásában. Ebben azt is megjegyzik, hogy más európai vagy szövetséges országok állampolgárai is ugyanezekbe a nehézségekbe ütköztek, és nem tudtak kijutni a reptérre, ahol az országuk által küldött gép várta őket.

A román intézményközi válságstáb állandó kapcsolatban áll a Kabul különböző pontjain tartózkodó román állampolgárokkal és folytatja a közbenjárást a repülőtérre való eljuttatásuk érdekében – közölte még a külügy, hozzátéve, a katonai gép egyelőre Iszlámábádban állomásozik, de készen áll visszatérni Kabulba, amint a kimenekítésre váró polgárok eljutnak a repülőtérre.

A román mentőakció elindításakor 33 Afganisztánban tartózkodó román állampolgárról volt tudomásuk a hatóságoknak, és közülük 16-an kérték a kimenekítésüket. Ők egy NATO-ügynökség, egy ENSZ-misszió és biztonsági cég alkalmazottai.

Az intézményközi válságstáb ugyanakkor indítványozta a Romániában tanuló afgán egyetemisták, illetve azoknak az afgán állampolgároknak az azonosítását, akik az évek során segítették az afganisztáni román missziók munkáját. Amennyiben sikerül felvenni velük a kapcsolatot, és eljutnak a kabuli nemzetközi repülőtérre, őket is evakuálják a román légierő gépén – derül még a tájékoztatásból.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük