Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egészségügyi miniszter: valóban vannak eltérések a koronavírus okozta halálesetek jelentéseiben

Egészségügyi miniszter: valóban vannak eltérések a koronavírus okozta halálesetek jelentéseiben Románia

A COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság azt javasolja, hogy a Corona-Forms platformon frissítsék ezeket az adatokat – közölte csütörtökön Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter emlékeztetett, hogy a Corona-Forms a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által naponta közzétett információk forrása.

„Az elhunyt személyekre vonatkozó összes információ, amelyet a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) közölt, pontosan a Corona-Forms platformról származó, a fertőző betegségek országos megfigyelési és ellenőrzési központja (CNSCBT) által hitelesített információkon alapult” – mondta a miniszter.

Ioana Mihăilă közölte: a halotti bizonyítványokat nyilvántartó Országos Statisztikai Hivatal adataiból az derül ki, hogy 2020-ban országszerte 16.792 haláleset történt COVID-19 fődiagnózissal, azonosított vírussal (U071), és 234 esetben COVID-19 fődiagnózissal, azonosítatlan vírussal (U072).

Emellett 871 olyan egyéb okból bekövetkezett haláleset is történt, amelyeknél a másodlagos diagnózis volt a COVID-19, közülük 590 esetben azonosított volt a vírus (U071), 281 esetben azonosítatlan (U072).

A miniszter szerint a kórházak által az INSP-nek, az Országos Közegészségügyi Statisztikai és Informatikai Központnak bejelentett U071 és U072 kódú halálesetek elemzése azt mutatja, hogy 2020-ra 26.106 halálesetet jelentenek, ebből 227-et a COVID-19 fődiagnózissal.

A 25.879 halálesetet illetően, amelyek esetében a COVID-19 másodlagos diagnózis volt, a helyzet a következő: 19.698 halálesetnél U071-es a kód, azaz megerősített COVID-haláleset, és 6181 halálesetnél U072-es a kód, azaz COVID-gyanús haláleset – magyarázta Mihăilă.

Ugyanarra a periódusra a Corona-Forms rendszerben 16.120, míg az ALERTE MS platfromon 18.948 halálesetet regisztráltak 2020-ra.

Ioana Mihăilă szerint a kórházak által jelentett halálesetek száma olykor 500-zal is eltért a két platformon.

A miniszter elmondta: az ellenőrző bizottság kielemezte a jelentési módok közti különbségeket a legnagyobb eltéréseket mutató kórházak esetében. Arra a következtetésre jutott, hogy a halálesetek jelentésének megszervezése kórházanként eltérő, egyes kórházak beismerték, hogy különböző okokból nem tettek jelentést a közegészségügyi igazgatóságnak. Ezenkívül a jelentéstevők ismeretei is sekélyek és zavarosak lehettek ezen a téren – fogalmazott Ioana Mihăilă, aki szerint szükség lesz a Corona-Forms-ban szereplő nyilvántartás aktualizálására.

Voltak COVID-19-gyanús halálesetek, amelyeket nem így jelentettek be

A terepen tapasztalt „valóság” azt mutatja, hogy voltak olyan COVID-19-gyanús halálesetek, amelyek esetében a pácienst nem tesztelték, így nem is állították fel a koronavírussal való megfertőződés diagnózisát, és nem COVID-19-halálesetként jelentették be az esetet – mutatott rá Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján a miniszter rámutatott, a COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság által feltárt eltéréseket tartalmazó jelentés következtetései egyrészt a terepen tapasztalt „valóságra” támaszkodnak: voltak olyan otthon, vagy az idősgondozó otthonokban bekövetkezett elhalálozások, amelyek a koronavírussal való megfertőződés nyomán következtek be, tekintve, hogy az elhalálozott személy kontaktszemélyei között voltak fertőzöttek, de a meghalt személyt nem tesztelték, így halálát nem is jelentették COVID-19-halálesetként. Másrészt pedig a kórházakban voltak heveny okok – szívinfarktus, sérülések, belső vérzések, stb. – miatt bekövetkezett elhalálozások COVID-19-cel diagnosztizált pácienseknél.

A miniszter szerint „az a fontos”, hogy az adatok „minél jobban közelítsenek a valós értékekhez”, és nem az, hogy minél gyorsabban közzétegyék azokat, és ennek a megoldásán kezdtek el dolgozni, össze fogják hangolni a jelentések eljárási módját.

Bemutatja a parlamentnek az eltéréseket

A parlament előtt fogja bemutatni a COVID-19-cel fertőzöttek halálozási adatainak jelentését ellenőrző bizottság által feltárt eltéréseket – közölte az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă sajtótájékoztatóján helyesnek nevezte a parlament erre vonatkozó igényét, kijelentve, hogy a COVID-halálozási adatok jelentései közötti eltérések bemutatása az átláthatóság és a felelősségteljes hozzáállás jele.

Ugyanakkor az is felelősségteljes magatartásról tanúskodik, ha a törvényhozók nem ‘politizálják el’ a COVID-19 járvány egyetlen aspektusát sem – vélekedett a miniszter.

A lazább hónapokban minél több nem-COVID beteget kellene ellátni

Ebben az időszakban, amikor „csökken az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás”, az kell hogy legyen a cél, hogy a kórházak minél több nem-Covid beteget lássanak el – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă azt mondta: arra ösztönözik a kórházakat, hogy alakítsanak ki COVID és nem-COVID részlegeket, hogy ezekben a lazább hónapokban „minél több, más betegségben szenvedő, nem koronavírusos beteget tudjanak fogadni, diagnosztizálni és kezelni”.

Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy a héten levelet küldött a COVID-betegeket kezelő kórházak vezetőinek, hogy megtudja, mi a szándékuk, és hogy felhívja a figyelmüket, hogy ‘minél hamarabb’ fogadjanak nem COVID-betegeket is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 13., 14:57
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez is pelda arra , hogy lesznek meg meglepetesek ! Elobb , vagy utobb fognak meg felszinre bukkani bizonyos dolgok , hala az allando torzsalkodason alapulo kormany hozza nem ertesenek.

 • User
  Dátum: 2021. május 13., 23:58
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hogy ráugrottak a lapátra tett Voiculescura, mikor azt mondta, hogy valami nem stimmel a halálesetek száma körül. Sajnos még mindig nem tudjuk, hogy valójában hányan haltak meg. Kíváncsi lennék a Kovászna megyei adatokra. Míg a kórház sajtótájékoztatóján heti 10-15 halottról beszéltek, az országos jelentésekben heti egyszer jelent meg Kovászna megye.