Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diplomáciai közbenjárásra engedték szabadon a Digi24 két újságíróját Transznisztriában

Diplomáciai közbenjárásra engedték szabadon a Digi24 két újságíróját Transznisztriában Románia

A román diplomáciának sikerült kieszközölni két romániai újságíró szabadon bocsátását, akiket a transznisztriai hatóságok vettek őrizetbe.

Hirdetés
Hirdetés

A román külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint kedd este értesült arról, hogy a szerkesztőség nem tudja felvenni a kapcsolatot két újságíróval, akik munkaügyben utaztak a Moldovai Köztársaság Dnyeszter menti régiójába. Mint utóbb kiderült, az újságírókat az úgynevezett „transznisztriai hatóságok” vették őrizetbe.

A két újságíró a Digi24 munkatársa.

Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására a chişinău-i román nagykövetség sürgősen intézkedni kezdett több csatornán keresztül, beleértve a Moldovai Köztársaság illetékes hatóságait és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet moldovai képviseletét, és néhány óra múlva sikerült kieszközölni a két újságíró szabadon bocsátását.

Az újságírókat biztonsági kísérettel szállították Chişinău-ba, és rövidesen hazatérnek Romániába.

A szaktárca hozzáfűzi, hogy sem a külügyminisztériumot, sem a chişinău-i román külképviseletet nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy a két újságíró Transznisztriába készül. „Az úgynevezett transznisztriai „hatóságok” a közelmúltban megtiltották, hogy külföldi újságírók lépjenek az általuk ellenőrzött területre, ráadásul a közelmúltban olyan incidensek történtek ebben a régióban, amelyek körülményei máig tisztázatlanok” – emlékeztet a külügyi tárca, amely nyomatékosan kéri a Dnyeszteren túli térségbe utazni szándékozó újságírókat, hogy előzetesen vegyék fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, mindenekelőtt azonban próbálják elkerülni az utazást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük