Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerint „hatékony és minőségi” volt Románia eddigi mandátuma az EU Tanácsának élén

Dăncilă szerint „hatékony és minőségi” volt Románia eddigi mandátuma az EU Tanácsának élén Románia

Hatvanhét európai uniós dossziét sikerült lezárnia eddig a román EU-elnökségnek, amely „hatékony és minőségi mandátumot” tudhat maga mögött – hangsúlyozta pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Románia 2019. január elsején vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztséget. Az azóta eltelt két hónap megvalósításairól számolt be a kormányfő pénteken a Victoria-palotában.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a kormány, a miniszterek és az ország brüsszeli állandó képviselete kellő szakértelemmel és felelősséggel látja el feladatát, és alig két hónap alatt annyi eredménnyel büszkélkedhet, amennyiről más elnökségek csak mandátumuk végén számolhatnak be. A kormányfő úgy véli, ez is bizonyítja, „mennyire megalapozatlanok voltak a mandátum átvétele előtti támadások és sötét jóslatok”, és akik ezeket elindították – mondja Dăncilă – kizárólag választási megfontolásból, politikai indítékkal tették, nem törődve azzal, hogy rontják az ország megítélését.

„E támadások ellenére hatékony és minőségi mandátumról tettünk tanúbizonyságot, amelyet minden európai partner méltányol. Van, amire büszkék lenniük a romániaiaknak, minden magas szintű találkozón gratulálnak az országnak ahhoz, ahogy a napirenden szereplő fontos EU-s dossziékat kezelte” – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök szerint év eleje óta a román EU-elnökség keretében 650 ülésre és egyéb eseményre került sor Bukarestben és Brüsszelben, amelyeken 2600 küldött vett részt.

Tekintettel arra, hogy Románia mandátuma alatt európai parlamenti választásokat tartanak, felgyorsították a tárgyalásokat az EP-vel minél több dosszié lezárása érdekében. „67 jelentős hatású dosszié kapcsán sikerült lezárni a tárgyalásokat, ami azt jelenti, hogy a román kormánynak alig két hónap alatt több európai témában sikerült konszenzust kialakítania, mint a soros elnökséget ellátó más kormányoknak hat hónap alatt” – mondta, hozzátéve, a prioritásként meghatározott négy terület – konvergencia, biztonság, Európa mint globális szereplő és a közös értékek Európája – mindegyikén sikerült előrelépést tenni.

A kormányfő „rendkívüli sikerként” könyvelte el, hogy a román elnökség megállapodást ért el az Európai Parlamenttel az úgynevezett földgázirányelv módosításáról, továbbá olyan fontos dossziékat sikerült még lezárnia, mint a szülők és gondozók szakmai és családi életének egyensúlyára vonatkozó direktívával vagy az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló rendelettel kapcsolatos iratcsomó. Az új szerv támogatni fogja a tagállamokat a vonatkozó uniós jogszabályok gyakorlatba ültetésében, ugyanakkor tájékoztatást nyújt majd a munkavállalóknak és a munkáltatóknak a határokon átnyúló munkaerő-mobilitásról – magyarázta Dăncilă.

A miniszterelnök hozzátette, a kormány tagjai és az ország brüsszeli állandó képviselete is jelentős erőfeszítéseket tett, hogy hozzájáruljon az EU következő többéves költségvetésének véglegesítéséhez.

Viorica Dăncilă elmondta még, a kormány napirenden van a május 9-én Nagyszebenben tartandó EU-s csúcstalálkozó szervezési munkálataival, továbbá mindenkit biztosított arról, hogy kitüntetett figyelmet fordítanak a május végén esedékes EP-választásra, amelynek kapcsán a cél „biztonságos környezetet teremteni egy szabad és tisztességes választási folyamathoz”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük