Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dan Barna: lehetséges korlátozásokról és oltakozást ösztönző intézkedésekről is tárgyalt a koalíció

Dan Barna: lehetséges korlátozásokról és oltakozást ösztönző intézkedésekről is tárgyalt a koalíció Románia

Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken kijelentette, többféle ösztönzőt is kaphatnak azok, akik be akarják oltatni magukat a koronavírus ellen, az utalványoktól kezdve a mezőgazdasági gépekig.

Hirdetés
Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a védőoltás az egyetlen megoldás, „hogy ne térjünk vissza abba az időszakba, amely annyira meggyötört minket”.

„Ezt a témát a héten a koalíciós ülésen is megvitattuk. Több lehetőség is bemutatásra került, és a miniszterelnök támogatott néhányat közülük. Egyértelmű, hogy más európai országok mintájára olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyekkel továbbra is ösztönözhetjük és támogathatjuk az oltási kampányt” – magyarázta Dan Barna.

Szerinte a járvány negyedik hulláma esetén, amely ösztönzőleg hat majd a be nem oltott lakosság egy részére, kétféle intézkedéstípus jöhet szóba: ösztönző lépések, valamint a más országok által hozott intézkedések, beleértve az egészségügyi személyzet kötelező beoltása, vagy bizonyos nem alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés – például a bevásárlóközpontba járás – beoltottsághoz való kapcsolása.

„Különböző ösztönzők vannak. Nem fogok most részletekbe bocsátkozni, mert amíg nincs megállapodásunk az Országos Vészhelyzeti Bizottságban dolgozó kollégáinkkal, nem akarok olyan ígéreteket a nyilvánosság elé tárni, amelyeket aztán nem tartanak be. (…) Az üzenet nagyon világos: ha nem akarunk visszatérni a korlátozások időszakához, amely annyira meggyötört minket, akkor be kell oltanunk magunkat. (…) Ezért aztán minden lehetséges intézkedésen gondolkodunk, hogy a vidéken élő embereket – különösen, mivel ott nagyon alacsony az arány – arra ösztönözzük, hogy menjenek el és oltassák be magukat. Nem pénzbeli ösztönzésre gondolunk, utalványok vagy más, hasonló jellegű ösztönzők bevezetéséről tárgyaltunk. Szóba került egy esetleges sorsolás lehetősége is, amely révén akár mezőgazdasági gépeket is nyerni lehetne” – részletezte a miniszterelnök-helyettes.

Megjegyezte, hogy az intézkedéseket valószínűleg az elkövetkező időszakban hagyják jóvá, a fő cél az, hogy új lendületet adjanak az oltási kampánynak, mielőtt a számok növekedni kezdenének.

„Az oltás a megoldás, nincs más választásunk, mint növelni a beoltottak számát. (…) A miniszterelnök koordinálja az oltási kampányt, majd meglátjuk, mik lesznek a végső döntések” – tette hozzá Dan Barna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük