Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dan Barna kizártnak tartja, hogy induljon az USR elnöki tisztségéért

Dan Barna kizártnak tartja, hogy induljon az USR elnöki tisztségéért Románia

Kizártnak tartja Dan Barna, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) legközelebbi kongresszusán induljon a pártelnöki tisztségért.

Hirdetés
Hirdetés

Az USR alelnöke kedden azt mondta, négy éven át vezette az alakulatot, úgy érzi, sikeres mandátuma volt, de nem tervez ismét versenybe szállni a Dacian Cioloş lemondásával megüresedett elnöki tisztségért. „Cătălin Drulă az ideiglenes elnök, és én teljes mértékben megbízom benne. Ugyanakkor azt hiszem, ő a letéteményese annak a bizalomnak, energiának és reménynek, amelyre mindannyiunknak szüksége van” – fogalmazott.

Úgy véli, azért sem lenne szerencsés az indulása, mert – bár büszke a négy év alatt elért eredményekre – az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a választópolgárok elvárásai és „sokszor a valóságtól elrugaszkodott vágyai” a pártelnökhöz intézett szemrehányásokban öltenek testet. Ezért úgy gondolja, hogy „a frontvonalban” való megjelenése jelenleg nem válna hasznára az alakulatnak. „Ismerik a vándormadarak V alakú repülését. Egy ideig egy bizonyos madár repül a V csúcsában, aztán helyet cserél egy másikkal. Most Cătălin Drulă van ott. Meglátjuk, maradni fog-e ő, vagy valaki más vállalja át a szerepet” – fogalmazott.

Barna beszélt arról is, hogy a következő hetekben elkezdik a tárgyalásokat a párt alapszabályának módosításáról. Meglátása szerint az lenne a leghatékonyabb, ha a statútumról döntő kongresszuson megválasztanák az alakulat új elnökét is. 

Dan Barna szerint a jelenlegi ügyvivő elnök, Cătălin Drulă nagyon jó jelölt lenne az USR elnöki tisztségére.

„Én azt gondolom, hogy nagyon jó jelölt lenne” – mondta Dan Barna, a jelenlegi ügyvivő elnökre utalva.

Dan Barna sajnálatosnak nevezte, hogy Dacian Cioloş lemondott az USR élén betöltött elnöki tisztségéről. „Nem volt szükségünk erre a helyzetre” – tette hozzá.

Cioloş szerint még nyár előtt meg kellene tartani a kongresszust

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) hétfőn lemondott elnöke úgy véli, hogy mielőbb meg kellene tartani az alapszabály-módosító és tisztújító kongresszust.

A politikus azután távozott az elnöki tisztségéből, hogy a párt országos elnöksége elutasította az USR modernizálását célzó programját. Kedden a DigiFM rádiónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a testület még nyár előtt megszervezi a kongresszust.

„Úgy gondolom, hasznos volna mielőbb kongresszust tartani, amelyen tisztázhatnánk néhány kérdést a párt megszervezésével, belső működéssel kapcsolatban. Arra kellett törekednük, hogy megteremtsük a feltételeket a kettősségek felszámolására. Hogy többé ne beszélhessünk a Barna-táborról, a Cioloş-táborról, a volt PLUS-ról, a volt USR-ről” – magyarázta.

Szerinte ha sikerül mindezt nyárig megvalósítani, akkor a pártnak van esélye arra, hogy ősszel valódi ellenzéki erőként lépjen fel, nem csak a bukaresti politikában, hanem a területi szervezetek szintjén is. Ha azonban nem sikerül tiszta vizet önteni a pohárba, és visszaadni a hitet a párt tagjainak, az alakulat rendkívül legyengülve vághat neki a választási esztendőt megelőző évnek – fűzte hozzá.

A volt pártelnök úgy véli, hogy a Dan Barnát támogató, illetve a és a Dacian Cioloşt támogató tábor közötti ellentét „mesterséges” fenntartása nem járható út az USR számára. Emlékeztetett: tavaly arra kérte a tisztújító kongresszus előtt Dan Barnát, hogy mindketten lépjenek hátra, ne pályázzák meg az elnöki tisztséget, mert ezzel esélyt adnak a párt „regenerálódására”. Ugyanakkor Cioloş szerint az országos elnökségben többséget képező csapat „kevés teret enged a valódi párbeszédnek”.

Hangsúlyozta, hogy az USR tagjainak elképzelései és jövőképei összeegyeztethetők, de „dolgozni kell még” a párt megszervezésén. Véleménye szerint az USR-nek „nehéz lesz” meggyőznie a választókat, ha nem egy belsőleg koherens alakulat képét mutatja.

Cioloş emlékeztetett arra, hogy az országos elnökségben rendszerint 11-14-es szavazataránnyal születtek a döntések Dan Barna táborának javára. „Én pártelnökként soha nem tudtam meggyőzni legalább egy, két vagy három kollégát a Dan Barna listáján megválasztott többségből egyetlen olyan elképzelésemről sem, ami hozzájárult volna a belső kohézió megteremtéséhez. (…) Úgy gondolom, hogy a fúzió időszakának lejárta után sem kerültek a helyükre a dolgok a pártban” – mondta az USR volt elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük