Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját Románia

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS belső választásának első fordulóját a szavazatok 46%-ával, míg Dan Barna 43,9%-ot kapott. A harmadik jelölt, Irineu Darău 10,1%-ot ért el. Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, második fordulóra kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

„A 44.114 szavazásra jogosult kolléga közül 32 815-en szavaztak. Ez rekord részvétel. Az eredmények a következők: Dacian Cioloș 46%, Dan Barna 43,9%, Irineu Darău 10,1%. A folyamat a második fordulóval folytatódik” – mondta Ionuț Moșteanu, a párt szóvivője. Hozzátette, a második forduló a következő napokban kezdődik.

Dacian Cioloșra 15.111 USR PLUS tag szavazott, Dan Barna 14.404 szavazatot kapott, míg Irineu Darău 3300 voksot tudhat magáénak.

Az USR PLUS tagjai az USR és a PLUS egyesüléséből létrejött párt új elnökét választják meg. Az online szavazás eredményét az USR PLUS kongresszusa fogja hitelesíteni, amelyre október 2-3. között kerül sor a bukaresti Romexpón.

A szavazás online, titkosított platformon keresztül zajlott.

A folyamatot az első napon, mintegy 24 órára felfüggesztették, miután a szavazási platformon technikai hibát találtak, ami azt eredményezte, hogy olyanok is leadhatták szavazatukat, akik nem rendelkeztek ezzel a joggal. Ennek eredményeképpen a szavazási időszakot 24 órával meghosszabbították szeptember 23-án, 10 óráig.

A következő napokban a párt vezetői döntenek az október 2-3-i kongresszus megrendezésének körülményeiről is, tekintettel a COVID-19 egyre gyorsabb terjedésére. Elképzelhető, hogy az eseményt kizárólag online formában tartják meg.

Cioloş nem számított arra, hogy ő kapja a legtöbb szavazatot

Dacian Cioloş bevallása szerint nem számított arra, hogy megnyeri az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a társelnöki tisztséget jelenleg betöltő politikus azt mondta, meglepte, hogy milyen nagy számban vettek részt párttársai a szavazáson, ugyanakkor arra sem számított, hogy a legtöbb voksot kapja az első körben. Az eredmény alapján szoros küzdelemre lehet számítani a második fordulóban, „nyitott a verseny” az elnöki székért – szögezte le.

„Számomra ennél a versenynél sokkal fontosabb, hogy egy demokratikus folyamatot láttatott az USR PLUS. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt végignézni, mit jelent a politikai verseny más pártoknál. Mi tisztességre, józanságra és őszinteségre törekedtünk. Remélem, hogy a második fordulóban is ugyanilyen marad a hangulat” – fogalmazott.

Hozzátette, azt szeretné, hogy a kongresszust követően „még inkább halványuljon el a volt USR- és a volt PLUS-tagok közötti mesterséges határvonal”. Azt mondta, a továbbiakban is lesznek találkozói a párttagokkal, és szándékai szerint legalább egy vitát is tartanak kihívójával, Dan Barnával.

(Digi24/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük