Felhívás!

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját Románia

Dacian Cioloș nyerte az USR PLUS belső választásának első fordulóját a szavazatok 46%-ával, míg Dan Barna 43,9%-ot kapott. A harmadik jelölt, Irineu Darău 10,1%-ot ért el. Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, második fordulóra kerül sor.

“A 44.114 szavazásra jogosult kolléga közül 32 815-en szavaztak. Ez rekord részvétel. Az eredmények a következők: Dacian Cioloș 46%, Dan Barna 43,9%, Irineu Darău 10,1%. A folyamat a második fordulóval folytatódik” – mondta Ionuț Moșteanu, a párt szóvivője. Hozzátette, a második forduló a következő napokban kezdődik.

Dacian Cioloșra 15.111 USR PLUS tag szavazott, Dan Barna 14.404 szavazatot kapott, míg Irineu Darău 3300 voksot tudhat magáénak.

Az USR PLUS tagjai az USR és a PLUS egyesüléséből létrejött párt új elnökét választják meg. Az online szavazás eredményét az USR PLUS kongresszusa fogja hitelesíteni, amelyre október 2-3. között kerül sor a bukaresti Romexpón.

A szavazás online, titkosított platformon keresztül zajlott.

A folyamatot az első napon, mintegy 24 órára felfüggesztették, miután a szavazási platformon technikai hibát találtak, ami azt eredményezte, hogy olyanok is leadhatták szavazatukat, akik nem rendelkeztek ezzel a joggal. Ennek eredményeképpen a szavazási időszakot 24 órával meghosszabbították szeptember 23-án, 10 óráig.

A következő napokban a párt vezetői döntenek az október 2-3-i kongresszus megrendezésének körülményeiről is, tekintettel a COVID-19 egyre gyorsabb terjedésére. Elképzelhető, hogy az eseményt kizárólag online formában tartják meg.

Cioloş nem számított arra, hogy ő kapja a legtöbb szavazatot

Dacian Cioloş bevallása szerint nem számított arra, hogy megnyeri az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a társelnöki tisztséget jelenleg betöltő politikus azt mondta, meglepte, hogy milyen nagy számban vettek részt párttársai a szavazáson, ugyanakkor arra sem számított, hogy a legtöbb voksot kapja az első körben. Az eredmény alapján szoros küzdelemre lehet számítani a második fordulóban, “nyitott a verseny” az elnöki székért – szögezte le.

“Számomra ennél a versenynél sokkal fontosabb, hogy egy demokratikus folyamatot láttatott az USR PLUS. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt végignézni, mit jelent a politikai verseny más pártoknál. Mi tisztességre, józanságra és őszinteségre törekedtünk. Remélem, hogy a második fordulóban is ugyanilyen marad a hangulat” – fogalmazott.

Hozzátette, azt szeretné, hogy a kongresszust követően “még inkább halványuljon el a volt USR- és a volt PLUS-tagok közötti mesterséges határvonal”. Azt mondta, a továbbiakban is lesznek találkozói a párttagokkal, és szándékai szerint legalább egy vitát is tartanak kihívójával, Dan Barnával.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.