Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről

Ciucă: lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről Románia

A miniszterelnök szerint lesz egy tisztázó beszélgetés a koalícióban Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott kijelentéseiről.

Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucă ezt kedd este mondta újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogyan vélekedik Kelemen Hunor állásfoglalásáról ebben az ügyben. Miután Klaus Iohannis államfő felszólította az RMDSZ-t, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, a szövetségi elnök pénteken többek között azt nyilatkozta: nem látja értelmét elmagyarázni, hogy az RMDSZ Tusnádfürdőn jelenlévő politikusai miért tapsolták meg Orbán Viktor beszédét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedd esti vezetőségi ülése után Nicolae Ciucă elmondta, még nem volt alkalma személyesen tárgyalni Kelemen Hunorral erről kérdésről, és ez nem olyan téma, amit telefonon meg lehet beszélni. De a kormánypártok vezetői megegyeztek abban, hogy a koalíció következő ülésén lesz erről egy tisztázó beszélgetés – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint felmerülhet-e az RMDSZ kilépése a koalícióból Kelemen Hunor nyilatkozata után, a miniszterelnök kijelentette: várja a beharangozott tisztázó beszélgetést. „Nyilvánvaló, hogy az ilyen retorikai, sőt ideológiai kisiklásoknak nincs helye egy ilyen érzékeny kontextusban” – mondta Nicolae Ciucă a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédére és az ukrajnai háborúra utalva.

Klaus Iohannis pénteken bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentéseit. Az államfő azt nyilatkozta: „súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé”. Szerinte az RMDSZ-nek nyilvánosan tisztáznia kell az álláspontját ebben a kérdésben, mivel több politikusa részt vett és tapsolt a tusnádfürdői eseményen.

Kelemen Hunor az Agerpres-nek kijelentette: nincs ok koalíciós válságra, az RMDSZ ugyanis eleget tett partnereivel szemben vállalt kötelezettségeinek, Orbán Viktor pedig nem Romániáról és nem a román hatóságokról beszélt Tusványoson. A magyar kormányfő beszédét követő tapsról azt mondta, nem lehet megakadályozni, hogy a tusványosi közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 3., 10:55
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ezen az Isten verte mioritikus tájon rengeteg problémáról lehetne ”tisztázó beszélgetést ” folytatni a koalícióban pl. : alaptalanul megemelt árak, alacsony bérek, hiányos szolgáltatások, környezetszennyezés, megnövekedett bűnözés a fiatalok körében stb., kedves Csuka Úr….

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 3., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Amikor bejelentettek,hogy autogyarat epitnek Pitesten,olvastam egy folyoiratbol a kovetkezo hozzaszolast.Romanianak elobb utakat kellene epiteni,hogy kenyelmesen kozlekedhesen,sajnos felevszazad multaval sem sikerult megepiteni,hova vannak felhasznalva az unios penzek kerdezhetnenk? Meg volna sokminden ahoz konyvet kellene irni,hogy mit tett a kormany a revolucio utan,a banyaszhadjarat Bukarestbe,vasarheji esemenyek,leitatott szemelyekkel es hamiss csekkonyvekel polgari harcot robbantottak ki,Cofaru zoldszinu szvetterbe volt es a romanok rugdostak meg,ezer Magyarra mazoltak ra,az utjelzo tablak lemeszelese is amig a protevesek rajta nemkaptak,hogy a rendorseg a tettes emelokosaras kocsival be is mutattak a teveben,nem utolso sorban szemet telepeket alakitani,akik piszkalyak a Magyarokat nemjarnak Bukarest utcain,patkany invazio van utcakon korhazba ettermekbe,ajalom rikkantoknak,hogy elobba a sajat hazuktajan tegyenek rendet,messze van meg a kanaan amit hirdetni probalnak.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 3., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Lehetne egy ,,tisztázó beszélgetés” arról is ahogy szidják a magyarokat a televíziókban , labdarúgó mérkőzéseken vagy estleg arról is ami az Úzvölgyében történt. Van tisztázni való bőven .