Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu: vagy december 24-éig, vagy január végén fogadjuk el a költségvetési törvényt

Ciolacu: vagy december 24-éig, vagy január végén fogadjuk el a költségvetési törvényt Románia

Vagy december 24-éig, vagy január végén fogadják el a 2022-es állami költségvetésről szóló törvényt – nyilatkozta hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Marcel Ciolacut arról faggatták az újságírók, van-e esély arra, hogy még a téli ünnepek előtt elfogadja a parlament a jövő évi büdzsét.

A szociáldemokrata pártelnök rámutatott, tudomása szerint a pénzügyminiszter megkapta a minisztériumoktól a 2022 költségvetéssel kapcsolatos igényléseket. Mint mondta, szerepel a téma a koalíciós pártok hétfői ülésének napirendjén, de ha szükség lesz rá, kedden is, szerdán is tanácskoznak róla, hogy még december 24-e előtt véglegesítsék a büdzsé-tervezetet.

„Két lehetőség van: vagy december 24-éig fogadjuk el, ha mindent sikerül véglegesíteni, beleértve az európai alapokat is, vagy január végén egy rendkívüli ülésszak keretében” – hangsúlyozta Ciolacu.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke megerősítette, hogy a koalíciós pártok vezetői a jövő évi költségvetésről is tárgyalni fognak hétfői ülésükön. Florin Cîţu leszögezte, az államháztartási törvény kidolgozása a pénzügyminiszter és a kormányfő felelőssége, a koalíciós pártok vezetőit elsősorban az érdekli, hogy ne lépjék túl a megszabott makrogazdasági paramétereket, illetve hogy az elkezdett projektek, reformok megkapják a szükséges finanszírozást.

„Meggyőződésem, hogy a kormánynak vannak erőforrásai és kapacitása a költségvetés véglegesítésére. Mi december 23-áig itt vagyunk. Ha szükséges, a parlament december 25-e után is dolgozik” – magyarázta Cîţu. A liberális pártelnök egy esetleges januári rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását sem tartja kizártnak, ha addig nem sikerül elfogadni a tervezetet.

Grindeanu: azt szeretném, hogy egy alaposan megvitatott költségvetésünk legyen

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt első alelnöke azt szeretné, ha a jövő évi költségvetés-tervezetet ‘alaposan megvitatnák’ az elfogadása előtt.

A szállításügyi minisztert arról kérdezték hétfőn a PSD székhelyén az újságírók, hogy szerinte elfogadja-e a parlament a 2022-es büdzsé tervezetét még az ünnepek előtt.

„Remélem, igen, bár én azt szeretném, hogy alaposan átbeszélt költségvetésünk legyen. Elég rövid az idő az ünnepekig, de ha sikerül mindent megvitatni, és mindenki többé-kevésbé elégedett lesz, akár ez is lehetséges” – válaszolta.

Grindeanu a szállításügyi minisztériumnak arról a kéréséről is beszámolt, hogy a tárca beruházásokra szánt kerete jövőre nőjön meg 9 milliárd lejre, figyelembe véve, hogy 2022-ben nagyon sok projektet fognak aláírni, amelyeknek túlnyomó része részben európai alapokból valósul majd meg. Mindezeket azonban alaposan át kell beszélni a pénzügyi minisztériummal, és ez időt igényel – szögezte le.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük