Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu: e sorsfordító pillanatban a PNL-vel közös kormányzás az egyetlen megoldás

Ciolacu: e sorsfordító pillanatban a PNL-vel közös kormányzás az egyetlen megoldás Románia

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is magában foglaló kormánykoalíció jelenti az egyetlen politikai megoldást az ország számára „ebben a sorsfordító pillanatban” – nyilatkozta pénteken Marcel Ciolacu.

Hirdetés
Hirdetés

A szociáldemokrata pártelnök hangsúlyozta, meggyőződése, hogy a PNL elnökével csütörtökön lezajlott első megbeszélés mindkettejüket elkezdik „ostromolni” olyan személyek, „akiknek mások a prioritásaik”, és megpróbálják bebizonyítani nekik, hogy rossz irányba tartanak.

Ciolacu rámutatott, a PSD és a PNL egyaránt tudatában van a korábbi tévedéseinek, bánja ezeket, a csütörtöki megbeszélésen azonban megbizonyosodott arról, hogy hozzá hasonlóan Florin Cîţu liberális pártelnököt is a jóhiszeműség vezérli.

„Úgy vélem, e sorsfordító pillanatban nincs más politikai megoldás. Ha Románia két nagy pártja tovább háborúzik, márciusban újabb politikai válság és minden bizonnyal előre hozott választások elébe kell néznünk. És ne gondolják, hogy az országot a románok megosztásával uralni kívánók megállnak majd itt” – fogalmazott Ciolacu a kis- és közepes vállalkozások országos tanácsa által szervezett rendezvényen.

A PSD elnöke leszögezte, pártja hajlandó felvállalni a kormányzást, de csak azzal a feltétellel, ha a társadalmi partnerek is aktívan hozzájárulhatnak a kabinet munkájához.

„Az RMDSZ-nek is részt kell vennie a PSD és PNL között körvonalazódó politikai konstrukcióban”

Marcel Ciolacu szerint az RMDSZ-nek és a nemzeti kisebbségek képviselőinek is részt kell venniük a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) között körvonalazódó politikai konstrukcióban.

A PSD elnök pénteken újságírók kérdésére hangsúlyozta: a pártja egy politikai konstrukció kialakítására készül szövetkezni a liberálisokkal. „A koalíciós kormány, Románia kormánya egy dolog, a politikai konstrukció teljesen másról szól” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, miszerint el tud-e képzelni hét évig tartó közös kormányzást a PNL-vel, Marcel Ciolacu azt válaszolta: a két párt együttműködésének távlatainál most sokkal fontosabb megvizsgálni, hogy milyen teendők várnak a kormányra jövő februárig, márciusig. „Nagyon fontos átvészelni a márciusig tartó időszakot” – fogalmazott.

Arról, hogy a PSD el tudna-e fogadni liberális miniszterelnököt, Ciolacu kijelentette: szerinte már Florin Cîţuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Arra már nem kívánt válaszolni, hogy el tudná-e pártja fogadni a korábban kormányalakítással megbízott Nicolae Ciucát miniszterelnöknek. Szerinte a következő napokban folytatódó tárgyalásokon előbb a közös kormányzás elveit kellene tisztázni a liberálisokkal, nem jó „látatlanban” osztozkodni a posztokon.

Újságírói felvetésre közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánytisztségeket a parlamenti erőviszonyok alapján osszák szét a PSD, a PNL és az RMDSZ között, pártja pedig „engedményként” nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy a felmérések eredményeit vegyék figyelembe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük