Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Brit autók kitiltva!

Brit autók kitiltva! Románia

Az ország gépkocsiparkjának nyilvántartásával is foglalkozó bukaresti szakhatóság közli, 2021. január 1-jétől már nem lehet Romániában bejegyeztetni olyan gépkocsikat, amelyeknek a volánja jobboldalon van.

Hirdetés
Hirdetés

Az ilyen autók „őshazája” Nagy-Britannia, így a tiltás is nagyjából az Egyesült Királyságból (United Kingdom) származó gépjárművekre vonatkozik. Már az előző időszakban is vita tárgyát képezte az, hogy Romániában engedélyezzék-e a jobboldali kormánykerékkel rendelkező autók bejegyeztetését, a szakértők többféle pro és kontra indoklást ismertettek, ám a most érvénybe lépő tiltás oka elsősorban a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. Így természetszerűen nem csak Romániában, hanem a maradt 27 tagállam mindegyikében elutasíthatják a szigetországból behozott „jobbkormányos” autók regisztrálását. Aki a szigorú tiltások dacára mégis a Nagy-Britanniában honos, illetve onnan származó  jobboldali kormányos autóval akar járni Romániában, a romániai közutakon, előbb át kell szereltetnie a volánt a bal oldalra, és műszaki tanúsítvánnyal kell rendelkeznie arról, hogy a módosítás biztonságos.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 5., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nagyon helyes! Habâr feleáron kaphatóak a jobbkormányos autók veszélyt jelentenek a forgalomban! Megvan a véleményem az ilyan emberekrõl akik jobbkormányos autóval furikáznak…nem valami pozitív az biztos

 • User
  Dátum: 2021. január 5., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem igaz, mert Ciprusból, Máltáról, Írországból behozott jobbkormányos autót továbbra is be lehet írni. Ha valaki ilyent akár, meg fogja oldani.

  • User
   Dátum: 2021. január 5., 12:46
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ha nem ért egyet, attól még így van. A brit forgalmi engedélyt (omologizáció) nem ismerik el, csak a sajtó ír „jobbkormányos” autókról, míg a lényeg nem ezen van, hanem a származási helyen, a RAROM oldalán is ez szerepel. Egy EU-ban engedélyezett és forgalomba helyezett autót márpedig pont úgy honosítanak ezentúl is, mint eddig, hiszen az említett három ország EU tag.

   ” de la 1 ianuarie 2021 pot fi introduse pe piață numai vehicule rutiere noi sau produse auto noi omologate UE de autoritatea de omologare de tip a unui stat membru al UE. „