Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Barna: a koalíciós ülésen kérni fogjuk a miniszterelnök lemondását

Barna: a koalíciós ülésen kérni fogjuk a miniszterelnök lemondását Románia

Az USR PLUS a péntek esti koalíciós ülésen előbb az „elegáns” módszerhez folyamodik, és kéri Florin Cîţu miniszterelnök becsületbeli lemondását, de arra az esetre, ha a kormányfő ezt elutasítja, előkészítették a bizalmatlansági indítványt, amelyet az AUR törvényhozói is aláírnak – jelentette ki csütörtök este az alakulat társelnöke, Dan Barna.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, pártja részéről 80 támogatója van a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványnak, a szükséges aláírások többi részét az ellenzék, többek között a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) soraiból várják. Ennek kapcsán rámutatott, az USR PLUS „nem áll sem konfliktusban, sem ellentétben az AUR-ral”, és vannak témák, amelyek kapcsán egyetérthet két, egymástól radikálisan eltérő programmal rendelkező párt. „Amikor egy bizalmatlansági indítványról van szó egy olyan kormány ellen, amelynek már nincs támogatottsága, konjunkturális szavazásról beszélünk” – fogalmazott, hozzátéve, már a Szociáldemokrata Párttal (PSD) is tárgyaltak az indítvány támogatásáról.

Barna szerint ha a bizalmatlansági indítvány nem megy át a parlamenten, az USR PLUS miniszterei beadják a felmondásukat és ezáltal kilépnek a kormányból. Ha azonban a törvényhozók megszavazzák a kezdeményezést, a kabinetnek mennie kell, Iohannis elnöknek pedig új miniszterelnököt kell nevesítenie.

Az USR PLUS társelnöke kiemelte, a bizalmatlansági indítvány voltaképpen nem a miniszterek, hanem Florin Cîţu ellen irányul, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a PNL-nek több olyan politikusa van, akik alkalmasak lennének a miniszterelnöki tisztségre, „kellőképpen érettek ahhoz, hogy vezetni tudjanak egy kormányt”. Példaként a jelenleg a Bihar megyei tanács elnöki tisztségét betöltő Ilie Bolojant említette, akit állítása szerint fenntartások nélkül támogatna alakulata.

Dan Barna ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az USR PLUS esetleges minisztériumcserékről egyeztetett volna a kormányfővel, például arról, hogy a belügyminisztériumi tisztségért cserébe adják át az igazságügyi tárcát a liberálisoknak.

A kormányfőhelyettes azt is elmondta, egy új összetételű kormányban ugyancsak Stelian Iont jelölné az USR PLUS az igazságügyi minisztérium élére.

Hozzátette, az, hogy Klaus Iohannis államfő aláírta a Stelian Ion tisztségből való felmentéséről szóló rendeletet, arra enged következtetni, hogy az elnök egyetért a kormányfővel, és támogatja a Stelian Ion tevékenységéről Florin Cîţu által készített kiértékelést, amelyet ő maga „nevetségesnek” tart.

Dan Barna szerint „nagy kérdéseket vet fel” az, hogy Stelian Iont azelőtt menesztették, hogy bejelentette volna, kik jelentkeztek az ügyészségi vezetői tisztségekre és továbbvitte volna ezt az eljárást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások