Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az úzvölgyi katonatemető dormánfalvi vagyonná minősítésének visszavonását kéri a prefektus

Az úzvölgyi katonatemető dormánfalvi vagyonná minősítésének visszavonását kéri a prefektus Románia

Bákó megye prefektusa felszólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy vonja vissza azt a március 29-i határozatát, amellyel a kisváros közvagyonába sorolta be az úzvölgyi katonatemető területét.

A június 4-én keltezett dokumentumot Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora mutatta be kedden a közösségi oldalán. Maricica-Luminița Coșa prefektus június 25-ig adott határidőt az önkormányzatnak a határozat visszavonására. Közölte: ha ez nem történik meg, a közigazgatási bírósághoz fordul. A határozat bírósági megtámadása automatikusan felfüggeszti a határozat hatályát a jogerős ítélet kimondásáig.

Dormánfalva a katonatemető közvagyonná nyilvánításával indította el a köztudatban magyar katonatemetőként élő sírkert román parcellájának kialakítását, amellyel pattanásig feszült helyzetet teremtett a magyarok és románok között.

[rekkam]

A kormányt Bákó megyében képviselő, és az önkormányzati határozatok törvényességét felügyelő prefektus arra hivatkozott, hogy a Dormánfalva által közvagyonba vett temető már 2007 óta a Hargita megyei Csíkszentmárton közvagyonában szerepel, és ezt egy 2010-es kormányhatározat is megerősítette. A prefektus azt is megállapította, hogy a temetőt Csíkszentmárton 5000 négyzetméteres területtel tartja számon, Dormánfalva pedig 7979 négyzetméteressel.

„Nincsen a helyszínen pontosan azonosítva a két terület ezért fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a területek egymást átfedik” – áll a prefektusi indoklásban.

A dormánfalvi önkormányzat március 29-i ülésén – amint az ülés videofelvételén látszott – a felszólaló helyi képviselők is úgy tudták, hogy Úzvölgyén magyar katonatemető van és az nem tartozik a városhoz, de Constantin Toma polgármester biztosította a tanácsot, hogy sikerült tisztázni a temető hovatartozását, és úgy vélte: a sírkertnek vissza kell adni a nemzetközi jellegét.

A prefektus által kifogásolt határozatot korábban Csíkszentmárton önkormányzata is megtámadta a közigazgatási bíróságon. A per első tárgyalását pénteken tartják.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük