Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az USR és a Jobboldal Ereje is szorgalmazza az energiaügyi rendelet módosítását

Az USR és a Jobboldal Ereje is szorgalmazza az energiaügyi rendelet módosítását Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje is módosítaná az energiaár-kompenzációról szóló 2022/119-es sürgősségi kormányrendeletet.

Hétfői közleménye értelmében az USR „teljesen elhibázottnak és diszkriminatívnak” tartja a rendeletben előírt árkompenzációt, azt szorgalmazzák, hogy az terjedjen ki valamennyi fogyasztóra, és egyben energiatakarékosságra ösztönözze őket.

Az USR módosító indítványa értelmében fogyasztási sávok szerint kellene alkalmazni az árkompenzációt: így az első 100 kilowattóráért 0,68 lejt kellene fizetniük a fogyasztóknak kilowattóránként, a 101 és 255 kWh közötti mennyiségért 0,8 lejt, a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért pedig a szerződésben megszabott árat.

Az USR szerint ugyanakkor az aktuális havi fogyasztást kell alapul venni az árkompenzáció megszabásakor, nem az elmúlt évit. A kormányrendelet jelenlegi formájában „bünteti” azokat a fogyasztókat, akik 2021-ben havi 300 kWh-nál többet fogyasztottak, hiszen ők nem részesülhetnek semmiféle támogatásban, még akkor sem, ha most kevesebbet fogyasztanak – érvelnek.

A Jobboldal Ereje is ellenzi azt az előírást, amely a tavalyi fogyasztástól teszi függővé az árkompenzációt, ezért ennek a kitételnek a törlését kérik.

Ugyanakkor javasolják, hogy a kompenzációra 255 KWh-ban megszabott felső határt módosítsák 300 KWh-ra, és csak a 300 kilowattórát meghaladó árammennyiségért fizessék a piaci árat a fogyasztók – ismertette elképzeléseiket a Jobboldal Ereje alakulat alelnöke, Ionel Dancă. 

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük