Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az MPP Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásához kötné a kormány támogatását

Az MPP Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásához kötné a kormány támogatását Románia

Nyílt levében kérte pénteken Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét Mezei János, az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, hogy a terrorizmus miatt elítélt kézdivásárhelyi férfiak kegyelemben részesítését szabja feltételül Ludovic Orban kormányának támogatásához.

Hirdetés
Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben Mezei János megemlíti, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az RMDSZ támogatása nélkül nem képes kormányt alakítani. Hozzáteszi: elviekben támogatják azokat a feltételeket, amelyeket az RMDSZ támasztott az új kormány megszavazásához, de hiányolják néhány, a magyarság számára égető probléma megoldásának a követelését.

A politikus arra emlékezteti Kelemen Hunort, hogy jelenleg is börtönbüntetését tölti Beke István és Szőcs Zoltán, akiket „alaptalan vádak alapján, egy koncepciós eljárás következtében” ítéltek el, s ez csúfos sérelem az egész közösség számára. Azt is megemlíti, hogy jelenleg a PNL jelöltjeként szeretne újabb elnöki mandátumot szerezni Klaus Iohannis államfő, akinek az asztalán van egy beadvány, amely a két kézdivásárhelyi férfi ügyének a felülvizsgálatát kezdeményezi, és államfői kegyelmet kér számukra.

„Véleményünk szerint a Romániában élő magyar közösség és annak érdekképviseleti szervezetei nem támogathatják egyetlen egy román kormány megalakulását sem addig, amíg közösségünk két tagja jogtalan módon börtönben van. Főképp, ha a kormányzáshoz támogatást kérő párt államelnökjelöltjének lehetőségében áll, azonnali módon orvosolni ezt az elfogadhatatlan helyzetet” – áll a nyílt levélben.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A legfelsőbb bíróság általános meglepetést okozott határozatával, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság korábban megsemmisítette a terrorizmus vádját, és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottak ellen, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük