Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alkotmánybíróság zöld utat adott a gyerekpénz megduplázásának

Az alkotmánybíróság zöld utat adott a gyerekpénz megduplázásának Románia

Az alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy alkotmányos a gyerekpénz megkétszerezését augusztus elsejéig elhalasztó 2020/2-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezéséről szóló törvény.

Hirdetés
Hirdetés

A parlament által elfogadott törvény elutasította a kormány által év elején elfogadott 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet, amely február elsejéről augusztus elsejére halasztotta a gyerekpénz megduplázását.

Az alkotmánybíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a kormány által benyújtott kifogást, és megállapította, hogy a 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvény alkotmányos.

A döntéssel az alkotmánybíróság szabad utat ad a 2-18 éves korosztálynak járó gyerekpénz megduplázásának. A gyerekpénz összege így 300 lejre nő.

A képviselőház június 3-án, törvény révén utasította el a 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet.

Ciolacu ismét bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik

A PSD le fogja seperni az asztalról a jelenlegi kormányt, ha az nem duplázza meg a gyerekpénzt – üzente Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke szerdán Klaus Iohannis államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek.

„Egyetlen üzenetem van Iohannisnak és Orbannak: ha nem duplázzátok meg a gyerekpénzt, leseperjük az asztalról a kormányotokat! Veszélyesek vagytok az ország jövőjére nézve! Iohannis elnök többé nem halogathatja a gyerekpénz megkétszerezését. Az alkotmánybíróság mai döntésével igazolta, hogy a PNL-nek gyakorlatilag nem voltak érvei, egyszerűen csak meg akarta akadályozni a törvény gyakorlatba ültetését” – írta Ciolacu szerdán a Facebookra.

Ciolacu közölte: amennyiben a kormány nem duplázza meg a gyerekpénzt, a szociáldemokraták augusztusban bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani, függetlenül attól, hogy Romániában veszélyhelyzet lesz-e vagy sem.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük