Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: nincs hivatalos értéke a négy törvényhozó orosz nagykövetségen tett látogatásának

Aurescu: nincs hivatalos értéke a négy törvényhozó orosz nagykövetségen tett látogatásának Románia

Bogdan Aurescu külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy az orosz nagykövetségen meghallgatáson fogadott négy román parlamenti képviselő legfeljebb személyes álláspontjának adhatott hangot a megbeszélésen, látogatásuknak „nincs hivatalos értéke”.

Hirdetés
Hirdetés

Diana Şoşoacă Iovanovici szenátor csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szerdán három másik kollégájával, Dumitru Coarnă szociáldemokrata képviselővel, illetve Mihai Lasca és Francisc Tobă volt AUR-os honatyákkal együtt találkozott Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel. A meghallgatáson az ország „semlegességéről” biztosították a nagykövetet, abban az értelemben, hogy „Románia nem vesz részt a két hadviselő állam, az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti háborúban”. Şoşoacă szerint azt is javasolták, hogy „a háborús felek Romániában mint semleges területen folytassanak béketárgyalásokat”.

A külügyminiszter az esetről a RFI-nek nyilatkozva leszögezte, véleménye szerint nem is érdemes sokat beszélni erről a kezdeményezésről, amely „semmilyen hivatalos értékkel nem bír”, állami meghatalmazás hiányában a törvényhozók legfeljebb személyes álláspontjukat fejezhették ki a megbeszélésen.

„Nem igazán látom értelmét másnak, mint hogy elítéljük ezt a hozzáállást, amely nincs összhangban a román állam hivatalos álláspontjával” – szögezte le Aurescu arra a kérdésre, hogy a külügyi tárca tesz-e valamilyen hivatalos lépést ezzel kapcsolatban.

Aurescu szerint a mai nemzetközi jogban a semlegesség már nem a vitában részt vevő felekkel szembeni tökéletes pártatlanságot jelenti, hanem inkább az áldozatot támogató magatartást.

„Egyértelmű, hogy jelen helyzetben van egy agresszor, Oroszország, amely jogellenesen alkalmaz fegyveres erőt Ukrajna ellen, amely ezzel áldozattá vált. Minden államnak, amely harmadik fél a konfliktusban, tehát nem vesz részt abban közvetlenül, az a kötelessége, hogy az áldozatot segítse, és nem az, hogy fenntartsa a tökéletes semlegesség állapotát” – magyarázta a külügyminiszter.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök csütörtökön kijelentette, hogy a PSD vezetőségének legközelebbi ülésén javasolni fogja Dumitru Coarnă képviselő pártból való kizárását. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük