Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: a kanadai légierő gépei júliustól ismét járőrszolgálatot fognak teljesíteni a román légtérben

Aurescu: a kanadai légierő gépei júliustól ismét járőrszolgálatot fognak teljesíteni a román légtérben Románia

Kanada júliustól hat CF-18-as harci géppel teljesít majd újra járőrszolgálatot a román légtérben – jelentette be hétfőn a külügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A kanadai hivatali kollégájával, Melanie Jolyval közös sajtótájékoztatóján Bogdan Aurescu emlékeztetett arra, hogy a kanadai légierő egyik különítménye korábban, tavaly decemberig már teljesített légi járőrszolgálatot Romániában. Ezek a küldetések júliustól folytatódnak.

Melanie Joly elmondta, hogy Kanada hat CF-18-as harci gépet küld erre a célra Romániába, amelyek katonai személyzete év végig elérheti a 200 főt.

A kanadai külügyminiszter beszélt országa hozzájárulásáról is a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez az Ukrajna ellen indított orosz támadás után. Emlékeztetett arra, hogy Kanada egy hadihajót bocsátott a katonai szövetség rendelkezésére erre a célra.

A sajtótájékoztatón Bogdan Aurescu elmondta, hogy a bukaresti külügy eddig 600 kanadai állampolgár Ukrajnából történő biztonságos kimenekítéséhez járult hozzá.

A térség helyzetéről és a polgári nukleáris együttműködésről tárgyalt az álllamfő a kanadai külügyminiszterrel

A Románia határainál és a fekete-tengeri térségben kialakult aggasztó helyzetről, valamint a polgári nukleáris együttműködés fejlesztéséről és bővítéséről tárgyalt hétfőn Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő nagyra értékelte a kanadai diplomácia vezetőjének jelenlétét Romániában ebben az egész régió számára kritikus időszakban. Klaus Iohannis köszönetet mondott Melanie Jolynak, amiért Kanada aktívan hozzájárult a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez, beleértve a katonai szövetség gyorsreagálású haderejének bevetését is.

Az államfő kiemelte Románia hozzájárulását az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítséghez, többek között a szomszédos országnak szánt nemzetközi humanitárius segélyek koordinálására és összegyűjtésére szolgáló logisztikai központ létrehozásával.

A közlemény szerint a felek az energiagondokkal és jelentős ukrajnai menekülthullámmal küszködő Moldovai Köztársaság támogatásának módozatairól is tárgyaltak.

Klaus Iohannis elismerően szólt a Románia és Kanada közötti partnerségről és a két ország több területre kiterjedő együttműködéséről. A találkozón elhangzott, hogy mindkét fél érdekelt a polgári nukleáris együttműködés fejlesztésében és bővítésében. Az államfő hangsúlyozta, hogy az atomenergiának különleges jelentősége van az Európai Unió energiabiztonságának megteremtésében.

A közlemény szerint a kanadai külügyminiszter értékelte azt, ahogyan Románia kezeli az Ukrajna elleni orosz invázió okozta nehéz helyzetet, és köszönetet mondott a katonai konfliktus elől menekülni kényszerülő emberek iránti román szolidaritásért és támogatásért.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 7., 21:13
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kanada maradjon az ő légterébe! Esetleg, ha mer röpködjön a Kamcsatka környékén!(jobbb a levegő😆)
  A többi k○<sög is jobb tenné ha otthon maradna! Ezek főjjenek az ők levükben! Sok család a II. világháborúban leégett házát nagy szenvedések árán újraépítette, de akad olyan is, h a 3.generáció vakkolta le! Minek nekünk a baj?! Jobb lenne jobban vigyázni az aljas politikusainkra!!!!

 • User
  Dátum: 2022. március 8., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: 7

  És hol van még július?Addig százszor le tudnak seperni a földről vegyi fegyverekkel.Imátkozzunk,hogy legyen béke,szeretet a földön,mert sem a szankciók,sem a fegyverek nem oldanak meg semmit.