Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: a 2022-es év kétségtelenül a román diplomácia rendszerváltás utáni legnehezebb éve volt

Aurescu: a 2022-es év kétségtelenül a román diplomácia rendszerváltás utáni legnehezebb éve volt Románia

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúja határozta meg 2022-es évet, amelyik kétségtelenül a román diplomácia legnehezebb éve volt 1989 óta – fogalmaz Bogdan Aurescu külügyminiszter a Románia diplomáciai tevékenységéről szóló, csütörtökön közzétett jelentés bevezetőjében.

„Megrendült Európa békéje, a kontinens polgárai a második világháború óta nem tapasztaltak ilyen helyzetet. Gyökeresen megváltozott a diplomáciai tevékenységünk céljához és eszközeihez való viszonyunk. A román diplomácia gyorsan alkalmazkodott az új valósághoz, és valódi >>háborús diplomáciaként<< működött” – írja a külügyminiszter.

A jelentés első fejezete Románia diplomáciai fellépésére összpontosít az Ukrajna ellen 2022. február 24-én elindított orosz offenzívával összefüggésben, különös tekintettel Románia részvételére a háború sújtotta szomszédos támogatására, a globális élelmiszerválság megelőzésére irányuló határozott fellépésre, valamint a Moldovai Köztársaságnak nyújtott segítségre. A dokumentum kiemeli Bogdan Aurescu miniszter két idei kezdeményezését: a Moldovai Köztársaságot támogató platform létrehozását, amelynek égisze alatt már három miniszteri találkozót tartottak Berlinben, Bukarestben és Párizsban, valamint a Románia-Moldovai Köztársaság- Ukrajna háromoldalú találkozót, amelynek első ülését 2022 szeptemberében tartották Odesszában.

A jelentés részletezi Románia diplomáciai tevékenységét a biztonságpolitika területén, beleértve a 2022. júniusi madridi NATO-csúcstalálkozó eredményét, a Fekete-tenger stratégiai jelentőségének nemzetközi szinten történő elismertetését és a NATO-külügyminiszterek találkozójának sikeres bukaresti megrendezését 2022. november végén, ami néhány napra az európai és euroatlanti diplomácia fővárosává változtatja Románia fővárosát.

A dokumentum szerint a jövő évben „a külügyminisztérium továbbra is kiemelt figyelmet fordít – többek között a szükséges források biztosításával – a Románia schengeni övezethez való csatlakozását, valamint az országnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását támogató intenzív erőfeszítések folytatására”.

A jelentés kitér arra is, hogy a külügyminisztérium a szomszédos országokkal – Magyarországgal, Bulgáriával, Szerbiával – fenntartott kapcsolatok „megfelelő és átfogó fejlesztésére” készül 2023-ban. 

forrás: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 29., 15:31
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Edes Istenem ! Mi volt olyan nehez ? A roman diplomacia mintha nem is letezne. Azt sem tudjak melyik labukra alljanak , szajkozzak azt amit diktal nekik nyugat. Ennyi! Ha fordul a szeljaras , fordulnak ok is. Hitelet vesztett nep akinek mar senki nem hisz , maximum kihasznalja.