Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aláírták a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodás

Aláírták a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodás Románia

Aláírták szombaton a Cotroceni-palotában az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztési és -szállítási stratégiai partnerségről szóló megállapodást Ursula von der Leyen EB-elnök és Klaus Iohannis román államfő jelenlétében.

A dokumentumot Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök látta el kézjegyével.

A megállapodás pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián keresztül és a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására.

A Fekete-tenger alatti energiavezeték-projekt része az Európai Unió és Azerbajdzsán között létrejött energetikai megállapodásoknak, ugyanakkor az EU Global Gateway stratégiájának részeként Grúzia számára kiemelt projekt.

Von der Leyen: a Fekete-tenger két partja még soha nem volt ilyen közel egymáshoz

Az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztésre és -szállításra vonatkozó stratégiai partnerségről szóló megállapodás összeköti a Fekete-tenger két partját, és lehetővé teszi az áramszállítást a Moldovai Köztársaságba, a Nyugat-Balkánra és Ukrajnába – jelentette ki szombaton Bukarestben az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen felidézte, Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta célul tűzte ki az EU, hogy lemond az orosz fosszilis üzemanyagokról, és más partnerek után néz. „És működik. Az Európai Unió képes volt kompenzálni az Oroszországból érkező gázmennyiség csökkenését. De nem csak egy új geopolitikai helyzet kezeléséről van szó. Arról van szó, hogy tiszta, megfizethető és biztonságos energiaforrásokkal teremtsük meg a jövőnket, márpedig ezek a megújuló energiaforrások” – mondta az EB elnöke a Cotroceni-palotában, ahol részt vesz a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodás aláírási ceremóniáján. A dokumentumot Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök írja alá.

Ursula von der Leyen a Fekete-tenger alatti elektromos vezeték nyújtotta lehetőségekre hívta fel a figyelmet: kifejtette, Grúzia ennek köszönhetően villamosenergia-központtá válhatna, és ennek révén integrálódhatna az EU villamosenergia-piacába. „A fekete-tengeri vezeték áramot szállíthatna szomszédainkhoz, Moldovába, a Nyugat-Balkánra és természetesen Ukrajnába. Segíteni fogja az ukrán energiarendszer és az ország újjáépítését” – emelte ki.

Az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy „a Fekete-tenger két partja még soha nem volt ilyen közel egymáshoz”.

Iohannis: a megállapodás növelni fogja az európai energiabiztonságot

Klaus Iohannis államfő szombaton kijelentette, hogy az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztési és -szállítási stratégiai partnerségről szóló megállapodás „kulcsfontosságú”, „ambiciózus” dokumentum, amely komolyan hozzájárul az európai energiabiztonság megerősítéséhez és a térségbeli együttműködéshez.

A jelenlegi biztonsági helyzetben jobban együtt kell működniük ezeknek az országoknak, és nagyobb szolidaritást kell mutatniuk a felmerült akadályok elhárítására. Ez a megállapodás keretet biztosít a négy ország közötti hosszú távú együttműködéshez számos nagyon fontos területen, először is az energiatermelés, -szállítás és -kereskedelem területén, valamint a hatékonyság fejlesztése területén. Új infrastruktúra fejlesztésére is lehetőség nyílik, beleértve a Fekete-tenger alatti vezetéket, és ott vannak a zöld hidrogénprojektek is – mutatott rá Iohannis a Cotroceni-palotában.

„Ez egy ambiciózus megállapodás, amely megmutatja, hogy együttesen komolyan hozzá tudunk járulni Európa energiabiztonságának megerősítéséhez, ugyanakkor pozitívan hat a régióban az együttműködés fenntartható növekedésére” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor a zöldenergia fontosságát, rámutatva, hogy a Kaspi-tenger vidékén, főként Azerbajdzsánban nagy a potenciálja a zöldenergia termelésének. Iohannis szerint fontos előre gondolkodni és tervezni, kézbe venni a kezdeményezést ezen a területen a régióban.

Elmondása szerint a következő lépést a Fekete-tenger alatti vezeték megépítése jelenti, és a Konstancából Grúziába irányuló tengeri szállítást is fejleszteni szándékoznak, hogy növeljék az összeköttetést Azerbajdzsánnal és Közép-Ázsiával.

Ciucă: Románia elkötelezett az energiatermelésbe és az energetikai infrastruktúrába való beruházások mellett

A zöldenergiára vonatkozó, szombaton aláírt azeri-grúz-román-magyar megállapodás is bizonyítja, hogy Románia elkötelezett az energiatermelésbe és az energetikai infrastruktúrába való beruházások mellett – nyilatkozta Nicolae Ciucă román miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, az Európai Bizottság elnökének jelenléte a Cotroceni-palotában tartott eseményen hangsúlyozza a megállapodás fontosságát az EU számára.

„Válság idején össze kell tartanunk, egyesíteni kell lehetőségeinket és erőforrásainkat. Románia elkötelezett az energiatermelésbe és az energetikai infrastruktúrába történő beruházások, valamint az energiabiztonság előmozdítása mellett, partnereinkkel együttműködésben” – nyomatékosította. Hozzátette, Románia tranzitországként és energiaközpontként alternatívákat tud majd kínálni uniós szomszédai és partnerei, de Moldova és Ukrajna számára is. A megállapodás előrelépést jelent a hosszú távú kétoldali együttműködés megerősítése terén – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, a dokumentum aláírása „fontos mérföldkő” az EU-nak a zöldenergia részarányának növelésére, az ezt a területet érintő ellenállóképességének erősítésére irányuló erőfeszítéseiben.

„Így jobban meg tudunk küzdeni a mindannyiunk előtt álló kihívásokkal: az energiaválsággal, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított provokálatlan és indokolatlan háborúja súlyosbít, a világjárvány hatásaival, az inflációval” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amikor olcsó energiát importáltunk Oroszországból

Véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amikor a kontinens olcsó energiát és nyersanyagokat importált Oroszországból – jelentette ki szombaton Bukarestben Orbán Viktor.

Az eseményen Orbán Viktor elmondta, Európa gazdasági növekedést és biztonságot akar, de erre nincs egy új stratégiája. Szerinte ebben a helyzetben a vezetőknek gondoskodniuk kell országuk gazdasági és energiabiztonságáról. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.

A magyar kormányfő hangoztatta: ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás. Közlése szerint a szerződést aláíró felek a világ leghosszabb tenger alatti vezetékét készülnek megépíteni. 

Alijev: Azerbajdzsán Európa fontos villamosenergia-ellátójává válik, különösen a zöldenergia terén

Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő szombaton kijelentette, országa jelentős, főleg megújuló forrásokból származó villamosenergia-szolgáltatóvá fog válni Európa számára.

Ilham Alijev kifejtette, a megállapodás fontos lépés egy zöldenergia-folyosó kiépítése felé, és mindenki számára előnnyel jár: Európának ugyanis meg kell szilárdítania energiabiztonságát, Azerbajdzsánnak pedig felvevőpiacra van szüksége, ahol értékesítheti hatalmas erőforrásait.

„Ma egy új híd építésébe kezdünk Azerbajdzsán és Európa között. Országunk Európa fontos villamosenergia-ellátójává válik, különösen a zöldenergia terén” – fogalmazott.

Az azeri elnök arról is beszámolt, hogy országa tavaly 8,2 milliárd köbméter gázt exportált az EU-ba, idén 11,3 milliárd köbmétert, és jövő évben várhatóan még ennél is többet, 11,6 milliárd köbméter gázt fog szállítani; a Romgazzal kötött szerződés értelmében ugyanis januártól gázt szállít Romániába.

„Jövőre legalább 11,6 milliárd köbméter gáz lesz” – mondta Ilham Alijev, utalva a Romgaz és az azeri fél megállapodására.

Garibasvili: a zöldenergiára vonatkozó partnerségi megállapodás aláírása Grúzia együttműködési készségének a bizonyítéka

A zöldenergiára vonatkozó partnerségi megállapodás aláírása annak bizonyítéka, hogy Grúzia kész az együttműködésre a megújuló energiával való ellátás biztosítása terén – jelentette ki a Irakli Garibasvili Bukarestben.

Irakli Garibasvili kifejtette, a geopolitikai problémák és az ukrajnai háború szükségessé teszi az alkalmazkodóképességet, különösen az energiaágazatban. Grúzia földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően hidat képez a Nyugat és Közép-Ázsia között – mutatott rá, hozzátéve, hazája az európai normáknak megfelelően korszerűsíti az energia- és kommunikációs hálózatot.

A grúz kormányfő kiemelte, a Fekete-tengeren át vezető, megújuló forrásokból származó áramot szállító vezeték terve „nagyon fontos kilátásokat nyújt”.

A megállapodást a négy ország energiabiztonsági érdeke alapozza meg, célja az összekapcsolhatóság, az ellátási források diverzifikálása, a Kaszpi-tenger térségében fellelhető zöldenergia-potenciál kiaknázása és a megújuló energiaforrások részarányának növelése a romániai energiamixben.

A dokumentum pénzügyi és műszaki keretet biztosít a Romániát Azerbajdzsánnal összekötő, Grúzián és a Fekete-tengeren át vezető, zöld villamos energiát szállító vezeték megépítésére, majd az áramnak Magyarországra és Európa többi részébe való szállítására.

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások