Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Abszolút rekord dőlt meg Romániában: hét fiókát nevelt fel egy gólyapár

Abszolút rekord dőlt meg Romániában: hét fiókát nevelt fel egy gólyapár Románia

Abszolút rekord dőlt meg 2019-ben Romániában: hét fiókát nevelt fel egy gólyapár, tájékoztatott pénteken az ország területén fészkelő gólyák számlálását és nyilvántartását célzó program vezetője, a Román Madártani Egyesület. A fészek a Suceava megyei Horodnic de Sus településen található.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyesület közleményben tájékoztatott, hogy adatbázisukban szerepelt már eddig néhány hat fiókás fészek, de ez az első eset, hogy egy gólyapárnak hét fiókát sikerül felnevelnie. Az ilyen esetek rendkívül ritkák, legutóbb Bulgáriában észleltek hasonlót a tavaly.

A gólyapár részéről rendkívüli erőfeszítést igényel a fiókák táplálása, és a hét kis gólya felnevelése csak táplálékban gazdag vidéken sikerülhet – tették hozzá a madártani társaság munkatársai.

A népes gólyacsaládról az Uite barza (Nézd a gólyát!) telefonos alkalmazással érkezett a bejelentés. A madártani társaság a gólyák számlálására fejlesztette ki az applikációt, amelyen önkéntesek 3206 gólyafészket jelentettek be, de ezek közül csak 2788-at sikerült a földrajzi koordináták alapján is igazolni.

Voltak ugyanis olyan fészkek, amelyeket többen is bejelentettek, illetve olyanok, amelyeket mozgó autóból regisztráltak, így a helymegjelölés nem volt pontos. Az összeírás során 6580 gólyát, köztük 3044 felnőtt madarat számláltak meg. A székelyföldi Madéfalván számolták a legtöbb gólyafészket, ott 42 gólyacsalád fészkel.

Idén a legtöbb gólyafészket a következő megyékben regisztrálták: Suceava (230), Hargita (211), Călăraşi (162), Konstanca (160), Tulcea (139), Botoşani (92), Temes (71), Ialomiţa (70).

A legalacsonyabban fekvő gólyafészek – egy méterrel a tengersztint fölött – a Tulcea megyei Pardina településen található, a legmagasabban fekvő pedig – 985 méterrel a tengerszint fölött – a Suceava megyei Moldova-Suliţa településen, mutat még rá a madártani intézet közleményében.

Szintén hét tojást tojt 2019 tavaszán a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben a Leske névre keresztelt gólya is, de az első két tojást Miska névre keresztelt párja kidobta a fészekből, egy tojás nem kelt ki, egy kis gólya pedig, nem sokkal kikelése után elpusztult.

Az elmúlt napokban már elkezdődött a gólyák őszi vonulása.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük