Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PSD megvonta a bizalmat az igazságügyi minisztertől

A PSD megvonta a bizalmat az igazságügyi minisztertől Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottsága (CEx) szerdai ülésén megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toader igazságügyi minisztertől. Helyébe Eugen Nicolicea képviselőt javasolják.

A vezetőségi gyűlésen egyetlen ellenszavazattal fogadták el Toader leváltását, akinek a többi miniszterrel való gyenge kommunikációt, illetve a kormány által támogatott jogi szabályozások késleltetését rótták fel.

Ugyanakkor ismét elnapolták az ellenzék által Toader ellen benyújtott egyszerű indítvány szenátusi vitáját, amelyet több halasztás után szerda délután 3 órától tárgyaltak volna meg.

A PSD állandó bizottsága Eugen Nicolicea képviselőt javasolja az igazságügyi miniszteri posztra.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: Toader hibázott

„Tudorel Toader hibázott, amikor azt mondta, nagyon sok dolgot fog véghezvinni, de ezt mégsem tette meg”, jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök a PSD Országos Végrehajtó Bizottsága ülésének végén.

‘Tekintve, hogy a kollégák elégedetlenségüket fejezték ki Tudorel Toaderrel szemben bizonyos jogszabályok akadályoztatása miatt (…) megszavaztuk és elfogadtuk Tudorel Toader lemodását, (….) leváltását. Én remélem, hogy ezt a lemondása is követi. Beszélni fogok Tudorel Toaderrel. Normálisan neki kellene benyújtania lemondását. Ezért is mondtam lemondást’ – fejtette ki a PSD ügyvezető elnöke.

„Ami a kabinetbeli kollégák véleményét illeti, azok több jogszabályt felsoroltak az ülésen, amelyekre nem érkezett válasz az igazságügyi tárcától, vagy csak nagyon későre” – magyarázta a kormányfő.

Az igazságügyet érintő rendeletekkel kapcsolatban Dăncilă kijelentette: „A kormányprogramban az áll, hogy igazságot teszünk mindenkinek. Ez azt jelenti, hogy ki fogjuk küszöbölni az igazságtalanságokat, amik történtek”.

Két másik minisztert is leváltottak

Az igazságügyi miniszter mellett leváltásra kerül Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszter és Rovana Plumb uniós alapokért felelős miniszter is, akik jelöltek az európai parlamenti választásokon.

Dăncilă leszögezte, az ülésen Oana Floreát javasolták az európai alapok miniszteri tisztségébe Rovana Plumb helyére, illetve Liviu Brăiloiut a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe Natalia Intotero helyére.

A miniszterelnök rövidesen elküldi Klaus Johannis államfőnek a személy-cserékről szóló javaslatot.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük