Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PSD egyszerű indítványt nyújt be az egészségügyi miniszter ellen

A PSD egyszerű indítványt nyújt be az egészségügyi miniszter ellen Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfőn újabb egyszerű indítványt nyújt be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellen – közölte Marcel Ciolacu pártelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról számolt be, hogy a PSD országos politikai bizottságának ülésén terítékre került a Foişor-kórház pácienseinek ügye, és a helyzetet „abszolút felháborítónak” tartja a párt vezetősége. Ezért újabb egyszerű indítványt nyújtanak be az egészségügyi miniszter ellen, és „a helyzet súlyosságára való tekintettel” kérik a képviselőház házbizottságát, hogy a beadványról még ezen a héten ejtsék meg a szavazást.

„Vlad Voiculescu a hibás mindenért, ami a pandémia kezelése során történt. Nem végeznek teszteket, abbahagyták az iskolai teszteléseket, Románia világszinten a tizedik helyre került az elhalálozások szempontjából. Lehet, hogy Cîţu miniszterelnök úr azt óhajtja, hogy világelsők legyünk, csak ez szolgálhat magyarázattal Vlad Voiculescu miniszter úr tisztségben tartására, akinek a mentegetőzése egyszerűen szánalmas. Kiállni és azt nyilatkozni, hogy boldogak voltak azok az emberek, akiket éjnek idején költöztettek ki a Foişor kórházból, ez egyszerűen azt bizonyítja, hogy Vlad Voiculescu úrnak üres a lelke is, a feje is” – jelentette ki az ellenzéki párt vezetője.

Ciolacu hozzátette: Vlad Voiculescut az USR-PLUS szövetség kellene hogy leváltsa az egészségügyi tárca éléről.

„Ezekben a napokban több PNL-s vezető is kérte Vlad Voiculescu lemondását. Kíváncsian várjuk, hogy csak a nyilvános megszólalásaikban kérik-e ezt, a parlamenti szavazáson pedig már nem fogják adni a voksukat az általuk is kifogásolt miniszter elleni egyszerű indítványra? Lássuk, a kisebbségek csoportja továbbra is támogatni fog egy ekkora szélhámost az egészségügyi minisztérium élén? És nem utolsó sorban látni szeretném az RMDSZ-frakció hozzáállását, élén Kelemen Hunor kormányfőhelyettes úrral, vajon továbbra is támogat egy ilyen embert az egészségügyi minisztérium élén? Úgy gondolom, hogy Cioloş úrnak és Barna úrnak kell visszahívnia Vlad Voiculescut az egészségügyi tárca vezetéséből” – mondta Ciolacu.

FRISSÍTÉS: Benyújtották az indítványt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) benyújtotta a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elleni egyszerű indítványt – jelentette be hétfőn Alfred Simonis, a szociáldemokraták képviselőházi frakciójának vezetője.

Simonis rámutatott, valószínűleg precedens nélküli, hogy egy miniszter ellen két egyszerű indítványt is benyújtanak ugyanazon parlamenti ülésszakban, de – tette hozzá – bár voltak még miniszterek, akik „alaposan belezavarodtak feladataikba”, Vlad Voiculescu mindenkit megelőz ezen a téren.

„Azt szeretném üzenni az USR-s, PNL-s, RMDSZ-es kollégáknak, a nemzeti kisebbségek képviselőinek, hogy amikor majd a Vlad Voiculescu elleni indítvány ellen szavaznak, gondoljanak arra, hogy akár az ő édesanyjuk, édesapjuk, nagyapjuk vagy gyermekük is ott lehetett volna a Foişor kórházból kutyaként kitett páciensek között, akikről az egészségügyi miniszter azt állította, hogy boldogok voltak” – fejtette ki Alfred Simonis a plénumban, amikor bejelentette az egyszerű indítvány benyújtását.

A frakcióvezető azt kérte, hogy az indítvány a házszabályzatnak megfelelően hat napon belül kerüljön megvitatásra.

Ionuţ Moşteanu, az USR-PLUS frakciójának vezetője erre pontosította, hogy a szabályzatban hat munkanap szerepel.

Az Ahhoz, hogy a románok élhessenek, Vlad Voiculescunak mennie kell című dokumentum értelmében Voiculescu többször is bebizonyította, hogy nem alkalmas a világjárvány előidézte egészségügyi válság miatt jelenleg a legjelentősebbé vált szakág vezetésére, folyamatosan zavart okoz, nem tartja be az általánosan érvényes szabályokat, és „mindenkivel csak veszekszik”, ezért haladéktalanul távoznia kell az egészségügyi miniszteri tisztségből.

Az indítvány aláírói szerint a megfelelő közegészségügyi intézkedések hiányában Románia elvesztette az ellenőrzést a koronavírus-járvány felett, és mindez „a Foişor kórháznál tapasztalt drámai helyzettel csúcsosodott ki”, amely bebizonyította, hogy „az egészségügyi miniszter számára egyáltalán nem fontos a páciensek élete és biztonsága”.

A PSD felrója a miniszternek – többek között – az intenzív terápiás ágyak számának növelése terén vallott „súlyos kudarcot”, és őt hibáztatja a tesztelés nem megfelelő megszervezése miatt, valamint azért, hogy nem vonták be a folyamatba a családorvosokat is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük