Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PNL-ből való kilépéssel fenyeget a Kolozs megyei tanácselnök az RMDSZ-es prefektus miatt

A PNL-ből való kilépéssel fenyeget a Kolozs megyei tanácselnök az RMDSZ-es prefektus miatt Románia

A kormánykoalíció vezető erejének számító Nemzeti Liberális Pártból (PNL) való kilépéssel fenyeget Alin Tișe, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke amiatt, hogy a kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozó prefektust kíván kinevezni a megyébe.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus csütörtökön keltezett nyílt levelét a kolozsvári helyi portálok közölték. A koalíciós pártok kedden egyeztek meg arról, hogy öt megyében – köztük Kolozsban is – az RMDSZ jelöli a prefektust. A szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke, Csoma Botond bejelentette: Tasnádi Szilárd ügyvédet bízzák meg a tisztség ellátásával.

A PNL elnökének, Ludovic Orbannak címzett nyílt levelében Alin Tișe elfogadhatatlannak tartotta, hogy Kolozs megyében, ahol a PNL nyerte nagy fölénnyel a választásokat, és ahol a párt jelöltje töltötte eddig be a prefektusi tisztséget, ne a párthoz tartozzék a kormány helyi képviselője.

A kolozsvári politikus szerint a kormánypártok közötti tárgyalások nem voltak tekintettel a teljesítményre és szakmaiságra. Mircea Abrudeant, aki több mint egy éve töltötte be a Kolozs megyei prefektusi tisztséget, kormányfőtitkár-helyettessé nevezte ki szerdán Florin Cîțu miniszterelnök.

Alin Tise úgy vélte, beláthatatlan következményekkel járna a kolozsvári PNL számára, ha nem a párthoz tartozna a következő prefektus. Úgy vélte, még a koalíciós egyezkedésben is vannak olyan alsó határok, amelyek alá nem szabad menni. Azt kérte Ludovic Orban pártelnöktől, hogy javítsa ki a kormánynál „ezt a hatalmas hibát”, és a kabinet nevezzen ki a PNL helyi szervezetéből egy szakembert a Kolozs megyei prefektusi tisztségre.

Tise közölte: ellenkező esetben kész kilépni a PNL-ből, és nem egyedüliként fogja ezt megtenni. Azt is közölte: nyílt levelét mintegy hetven Kolozs megyei polgármester, alpolgármester és megyei önkormányzati képviselő támogatja.

Korábban Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a PNL elveszítette a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. A Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: nehéz lesz megmagyaráznia a PNL helyi szervezetének, hogy miért nem sikerült megőrizni a tisztséget. Emil Boc azonban azt is hozzátette, hogy polgármesterként kész bárkivel együttműködni, mert a törvény tiszteletben tartása nem képezi számára alku tárgyát.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások