Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A biciklisek és rolleresek javára módosult a KRESZ

A biciklisek és rolleresek javára módosult a KRESZ Románia

A kevesebb mint 50 km/h sebességgel haladó sofőröknek úgy kell megelőzniük a kétkeréken közlekedőket, hogy az autó bal oldalának kerekei átmenjenek a sávelválasztó csíkon, ha valaki ennél nagyobb sebességgel előz, akkor az autónak a fele kell átmenjen a vonalon.

Hirdetés
Hirdetés

A szabálymódosítás tulajdonképpen kivonja az eddigi ajánlást, amely másfél méteres távolságot javasolt előzésnél, de a szabálytalan biciklis vagy rolleres előzés nem volt büntethető. Fontos módosítás az is, hogy folytonos vonal esetében nem szabad ezentúl a kerékpárosokat vagy a rollereseket kielőzni.

A döntéshozók úgy ítélték meg, hogy a nagyobb településeken ez nem fog gondot okozni, hiszen a két keréken közlekedők elégséges sebességgel haladnak, és az autósoknak sem szabad sokkal gyorsabban haladni amúgy sem. Akit tetten érnek szabálytalan előzés miatt, 30 napra felfüggesztik a jogosítványát. A törvény célja, hogy a településeken belül bátorítsa a kerékpáros és rolleres közlekedést.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 14., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Hulyeseg ha van hely megelozni mi ertelme rameni a szagatot vonalra?!! nagyon keves az olyan gazolas amikor ugyutik el a kerekparost hogy nem tartottal eleg tavolsagot kozottuk!! esetleg ha pont melette megy el a jarmu … s a bicajos ” kiter elobe ” !!!

  • User
   Dátum: 2021. október 14., 13:19
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Azért nem hülyeség, mert amit a sofőr biztonságosnak tart az egyáltalán nem az a biciklis szempontjából. Tessék csak így tekerni, hogy közben szembeeleőznek, vagy 50 centire megy el az autó, mert hát szemből jönnek és úgy is elfér.

 • User
  Dátum: 2021. október 14., 15:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Még egy olyan szabály, amelyik alapján hűjére lehet majd büntetni az autóvezetőket. Átment a vonalon, mennyire ment át a vonalon, stb. Jobb lenne azon gondolkodni, hogy miként érjék el, hogy a jogosivánnyal rendelkezők ne feledjék el amikor gyalogosan vagy biciklivel közlekednek, hogy ők is vezetnek és forditva…