Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A 14 és 18 év közötti lányok is kaphatnak ingyenes HPV elleni oltást

A 14 és 18 év közötti lányok is kaphatnak ingyenes HPV elleni oltást Románia

A 14 és 18 év közötti lányokra is kiterjesztették a HPV (Humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot, jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Az erről szóló miniszteri rendeletet pénteken írta alá, így már nem csupán a 11-14 éves lányok részesülhetnek az ingyenes védőoltásban, hanem a 14-18 éves korosztály is – magyarázta a tárcavezető.

Az Európai Unió országai közül Romániában a legmagasabb a 99%-ban a HPV-fertőzés okozta méhnyakrák előfordulása és a kór okozta elhalálozás. „A HPV elleni védőoltás a legjobb módja a méhnyakrák megelőzésének, ezért kibővítettük a korcsoportot, hogy minél többen részesülhessenek az ingyenes vakcinából. Emellett lehetőséget nyújtunk az oltás felvételére azoknak a 14 év feletti lányoknak is, akiknek a megfelelő időpontban nem volt hozzáférésük a vakcinához” – idézi Ioana Mihăilát az egészségügyi minisztérium közleménye.

A korcsoport kibővítése a tárca epidemiológiai és onkológiai bizottságának, illetve az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szakembereinek a javaslatára történt.

A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerinti időrendi sorrendben összesítik, és negyedévente kérik a szükséges vakcinaadagokat a területi közegészségügyi igazgatóságtól.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük