Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

11 megyében egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint

11 megyében egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint Románia

Tizenegy olyan megye van, amelyben egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint – jelentette be vasárnap Monica Anisie oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

„Hargita, Krassó-Szörény, Hunyad, Ialomiţa, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Beszterce-Naszód, Kovászna és Vaslui megyéről van szó. Ezekben a megyékben a tanítás a zöld, vagy a sárga forgatókönyv szerint fog kezdődni az oktatási intézményekben” – tájékoztatott Anisie a tanügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, 12.423 tanintézmény zöld forgatókönyv, 4915 egység sárga és 263 egység piros forgatókönyv szerint kezdi hétfőn a tanévet.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tanfelügyelők minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek.

„Mind a főtanfelügyelők, mind a tanfelügyelők kiszálltak terepre, minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek. Videókonferencia keretében mértük fel a helyzetet a főtanfelügyelőkkel” – mondta Anisie.

106 tanerő tartózkodik kórházban koronavírusfertőzés miatt

Jelenleg 106 tanerő tartózkodik kórházban koronavírusfertőzés miatt, további 91 pedagógus pedig betegszabadságon van, és számolt be Monica Anisie.

Ezen kívül 293 pedagógus karanténban van és online szeretne oktatni, illetve 147 személy nyugdíjaztatását kérte szeptember elsejei hatállyal, mondta Anisie.

Hozzátette, a helyzet folyamatosan változik, emiatt tájékoztattak olyan későn az iskolakezdés mikéntjéről.

„Nem beszélnék kudarcról, inkább azt mondanám, hogy nehéz helyzetben vagyunk”

Nehéz helyzetben vagyunk, amelyben bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy megbetegedés, járványügyi körülmény – jelentette ki Monica Anisie, nyomatékosítva, nem arról van szó, hogy a tanévkezdés körüli helyzet kezelése kudarcba fulladt, hanem arról, hogy a dolgok egyik napról a másikra változhatnak.

„Én nem beszélnék kudarcról – inkább azt mondanám, hogy nehéz helyzetben vagyunk, olyan helyzetben, amelyben bármelyik pillanatban, akár holnap, bekövetkezhet egy megbetegedés, járványügyi körülmény. Ha az iskola értesül egy megbetegedésről, azonnal tájékoztatnia kell a közegészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a járványügyi megfigyelést, és ezt követően el kell dönteni, hogyan, milyen forgatókönyv szerint működhet az intézmény” – fejtette ki Anisie a tanévkezdésről szóló sajtótájékoztatóján.

A miniszter felhívást intézett a sajtóhoz, hogy intse nyugalomra az embereket, mivel most nyugodtságra és együttműködésre van szükség.

„Csak elszigetelt esetek vannak. Csak bizonyos iskolák kerültek ma be a piros zónába, a többi esetében megmaradt az eredeti forgatókönyv” – nyomatékosította még a miniszter, hozzátéve, hogy az illető oktatási intézmények maguk kérték ezt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások