Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Ukrajna nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált

FRISSÍTVE: Ukrajna nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált Kultúra

Az ukrajnai Kalush Orchestra Stefania című dala nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál vasárnapra virradó éjszaka megtartott döntőjét. A romániai WRS és Llamame című dala a 18. helyen végzett a torinói fináléban.

Hirdetés
Hirdetés

Az Ukrajnát képviselő győztes dal 631 pontot összesített. A második helyen a nagy-britanniai Sam Ryder zárt Space Man című dalával, amely 466 pontot kapott, a harmadik pozíciót pedig a Spanyolországot képviselő Chanel szerezte meg, SloMo című dalát 459 pontra értékelték.

A közönség és a szakmai zsűri szavazata egyenlő arányban számított be a végső pontszámba.

A Torinóban megrendezett finálé John Lenon Give Peace a Chance című dalával kezdődött. A show három házigazdája Mika brit énekes, Laura Pausini olasz énekesnő, illetve Alessandro Cattelan olasz televíziós műsorvezető volt.

Zelenszkij Mariupolban rendezné meg az Eurovíziós Dalfesztivált

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon üdvözölte, hogy országa képviselője nyerte meg előző nap az Eurovíziós dalfesztivált, és kijelentette: Kijev mindent megtesz azért, hogy a következő dalverseny résztvevőit és vendégeit az „ukrán ellenőrzés alatti” Mariupolban fogadhassák.

A Donyeck megyei város jelenleg orosz ellenőrzés alatt van. A kulcsfontosságú Azovi-tengerparti kikötővárosban lévő Azovsztal acélgyár területét tartják még ellenőrzésük alatt az ukrán katonák, de az orosz erők körbezárták és folyamatosan, hetek óta próbálják bevenni a területet.

„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát. Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak. Története során harmadszor, és azt hiszem, nem ez lesz az utolsó alkalom. Mindent megteszünk azért, hogy egyszer az Eurovízió résztvevőit és vendégeit az ukrán Mariupol lássa vendégül. A szabad, békés, újjáépített (Mariupol)” – hangoztatta Zelenszkij a Facebook-bejegyzésében. Hozzáfűzte, hogy gratulál az együttesnek a győzelemhez és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna „hamarosan a harcmezőkön is győzelmet arat az ellenség fölött”.

Ukrán híradások kiemelték, hogy a Kalush Orchestra dalának előadása végén az együttes vezetője, Oleh Pszjuk a színpadon felszólította Európát, „segítsen megmenteni Mariupolt és az Azovsztalt”.

A TVR magyarázatot vár az EBU-tól a romániai zsűri kizárását illetően

Meglepetésének adott hangot a Román Televízió (TVR) vasárnap azzal kapcsolatban, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem vették figyelembe a romániai zsűri pontozását a végső rangsor felállításakor, ehelyett más pontszámokat tüntettek fel az ország neve mellett. A TVR magyarázatot vár a helyzetre.

Közleményében a TVR megjegyzi, hogy a romániai zsűri maximális pontszámot adott a Moldovai Köztársaságot képviselő dalnak.

A közszolgálati televízió illetékesei szerint az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a szombat esti döntő eredményhirdetése közben közölte a részt vevő országokkal, hogy a második elődöntő második főpróbája után hat ország eredményei esetében „szabálytalan szavazási mintákat” azonosítottak. Ez okból ezeknek az országoknak a zsűrijét kizárták a versenyből, és az általuk adott pontszámok helyett a „hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok” összesített eredménye alapján kialakított pontozást tüntették fel mind a második elődöntőben, mind a fináléban.

A TVR szerint az EBU nem küldött semmiféle hivatalos értesítést Romániának a második elődöntőt követően a „szabálytalan szavazási mintákat illetően”, az eredményhirdetés közben észlelte az EBU-val való kapcsolattartásért felelős személy, hogy eltérés van a romániai szakmai zsűri által előző nap leadott pontszámok és a szervezők által Románia nevében feltüntetett pontszámok között. Ugyanakkor Eda Marcus műsorvezetőnek nem engedélyezték az élő bejelentkezést a pontszámok ismertetésére, ahogyan arról az eljárásoknak megfelelően korábban megállapodtak a szervezőkkel.

„A szabályokat tehát játék közben változtatták meg, anélkül, hogy a résztvevőket előzetesen tájékoztatták volna erről” – fogalmaztak a közleményben a TVR képviselői, hangsúlyozva, hivatalos magyarázatot várnak arra, hogy a romániai zsűri által adott pontszámokat miért váltotta fel egy másik, „átláthatatlan módon” kiszámított pontozás. „A TVR fenntartja magának a jogot, hogy a válasz függvényében intézkedéseket hozzon a kialakult helyzet orvoslására” – nyomatékosították.   

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások