Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: a koronavírus-fertőzés lassan szezonális betegséggé válik

Rafila: a koronavírus-fertőzés lassan szezonális betegséggé válik Románia

A koronavírus-fertőzés lassan szezonális betegséggé válik – jelentette ki szombaton Nagyváradon az egészségügyi miniszter, aki szerint egy esetleges újabb megbetegedési hullám nem okozna problémát az egészségügyi rendszernek.

Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila rámutatott, lesznek még koronavírusos megbetegedések, akár „egy kisebb hullámra” is számítani lehet, de ez nem fog különösebb terhet róni az egészségügyi rendszerre. Hozzátette azonban, ez nem jelenti azt, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozó oltatlan személyek nem lesznek kockázatnak kitéve.

„Ez a fertőzés lassan szezonális betegséggé válik, és ha jön is egy újabb hullám, ez nem fog gondot jelenteni számunkra, mert most már van tapasztalatunk, szervezettek vagyunk, a járóbeteg-központok révén meg tudjuk előzni a kórházak és a sürgősségi osztályok túlterhelődését” – fogalmazott a tárcavezető.

Alexandru Rafila Cseke Attila fejlesztési miniszterrel együtt részt vett szombaton a romániai állami egészségügyi rendszer legkorszerűbb, teljesen automatizált laboratóriumának felavatásán. Ezt a nagyváradi megyei kórházban alakítottak ki az Interreg Ro-Hu 2019-2022 program keretében, 2 millió eurós ráfordítással.

Elsősorban a kockázati csoportokba tartozóknak és a 60 éven felülieknek ajánlott az oltás negyedik adagja

Elsősorban a kockázati csoportokba tartozóknak és a 60 éven felülieknek ajánlja a koronavírus elleni oltás negyedik adagját a kolozsvári járványkórház orvos igazgatója.

Violeta Briciu rámutatott, a negyedik dózis felvételének lehetősége adott, a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ez „határozottan javallott”, másoknak pedig ajánlott. Azt, hogy a második emlékeztető oltást ősszel kérik – amikor várhatóan ismét nőni fog a megbetegedések száma – vagy korábban, egyéni döntés kérdése, és ezt az is befolyásolja, hogy milyen más, nem gyógyszeres megelőzési módszereket áll módunkban alkalmazni – vélekedett a szakember.

„Az mindenképpen bizonyított, hogy már az első emlékeztető dózis védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedés és az elhalálozás ellen” – nyomatékosította.

Violeta Briciu volt egyébként Kolozs megyében az első személy, aki beoltatta magát a koronavírus elleni vakcinával, és elmondása szerint a negyedik oltást is kérni fogja. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük