Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Plakátkiállítás és kortárs költészet

Plakátkiállítás és kortárs költészet Kultúra

Három fontos eseménnyel ünnepli idén a magyar kultúra napját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

Január 22-én, vasárnap plakátkiállítás, előadás és közönségtalálkozó várja az érdeklődőket.  18 órától kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket a színház előcsarnokába, 19 órától az aritmia.doc című előadást játssza a társulat a nagyterem színpadára épített nézőtér előtt, az előadást pedig közönségtalálkozó követi, mely során azokkal a kortárs költőkkel ismerkedhetnek meg a nézők, akiknek versei alapján készült a produkció.

Az előcsarnokban látható kiállítás az elmúlt 25 év színházi plakátjaiból ad ízelítőt a közönségnek, melyek közül valamennyi a Tamási Áron Színház előadásaihoz készült. Adriana Grand, Bartha József, Csiki Csaba, Damokos Csaba, Deák Barna, Golicza Előd, Kerezsi Nemere, Kusztos Attila, Rancz András, Ütő Gusztáv, Wanek Ferenc és más neves grafikusok, díszlet- és jelmeztervezők munkáit láthatják egymás mellett, melyek azon túl, hogy képzőművészeti alkotásokként maradandó értéket képviselnek, minden bizonnyal rengeteg előadásélményt is felelevenítenek majd a látogatókban. A kiállítást Kispál Attila képzőművész, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér vezetője nyitja meg, kurátor: Wanek Ferenc.

A kiállításmegnyitót követően 19 órától kerül sor az aritmia.doc című előadásra, mely az erdélyi kortárs költészet mai életérzéseket közvetítő legújabb darabjaiból próbál reprezentatív válogatást kínálni az érdeklődőknek. Az előadás hét fiatal erdélyi költő és hét sepsiszentgyörgyi színész találkozásának eredményeképpen született meg: mindegyik színész beleásta magát valamelyik fiatal költő munkásságába, majd kiválasztott tőle néhány verset, amit úgy ad elő a színpadon, ahogy az illetőhöz leginkább méltónak találja. A jelenkori erdélyi költészet a kortárs színház nyelvén szólal meg tehát ebben a produkcióban, melynek egyik jellegzetessége, hogy performance jellegű, folyamatosan változó. Az előadásban a Prezeng nevű sepsiszentgyörgyi improvizációs zenekar is közreműködik.

Az előadást közönségtalálkozó követi a helyszínen, melyen az előadók, Benedek Ágnes, Korodi Janka, Pálffy Tibor, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Pignitzky Gellért és Vass Zsuzsanna mellett a bemutatott költők – Serestély Zalán, André Ferenc, Kulcsár Árpád, Kali Ágnes, Ozsváth Zsuzsa, Horváth Benji, Láng Orsolya – közül többen is jelen lesznek. A Prezeng zenekar tagjai: Bocsárdi Magor, Kónya-Ütő Bence, Fekete Zsolt. A magyar kultúra napján bemutatandó előadást a szerzők jelenléte és a velük való találkozás lehetősége miatt azoknak is figyelmébe ajánlja a színház, akik korábban már látták a produkciót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük