Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szentgyörgyön tanultak szakmát a magyarországi diákok

Szentgyörgyön tanultak szakmát a magyarországi diákok Gazdaság

A tavaly 70 magyarországi szakiskolás töltötte szakmai gyakorlatát a megyénkben a StartUp HUB keretén belül működő VET Center, valamint 20 háromszéki cég és oktatási intézmény partnerségének köszönhetően.  

Az Erasmus+ program keretében megvalósított partnerséget idén is folytatják, további magyarországi, szerbiai, szlovákiai, belgiumi és lengyelországi szakiskolás diákok érkeznek a térségbe, hogy a sepsiszentgyörgyi cégeknél fejlesszék szakmai kompetenciájukat.
Január 13-án, pénteken tartotta éves kiértékelőjét a VET Center, a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényen részt vettek azon vállalkozások, intézmények vezetői is, akik az elmúlt időszakban a magyarországi diákok számára biztosították a szakmai gyakorlatot. A magyarországi tanulók az építőipar, fafeldolgozás, fémmegmunkálás, textilipar, szépségápolás, IT, nyomtatás, autószerelés és -mechanika területen szerezhettek elméleti és gyakorlati tapasztalatot.
Az eseményen Kelemen Szilárd, a VET Center képviselője bemutatta a központ tevékenységét, amely szakoktatásra, -képzésekre összpontosít. Elmondta, céljuk, hogy a legjobb gyakorlati megoldásokat találják meg a résztvevők fiatalok igényeinek megfelelően, illetve, hogy a diákoknak és tanároknak lehetőséget adjanak ismereteik és szakmai készségeik gyakorlására és fejlesztésére.
Béres Norbert, a VET Center operatív menedzsere a rendezvényen kifejtette: a szakmai gyakorlatokat úgy alakították ki, hogy ne csak bizonyos szakmai területeken nyújtsanak technikai ismereteket, hanem a szakmai jellegű, személyes és szociális készségeket is fejlesszék.
Vrabie Zsolt sepsiszentgyörgyi vállalkozó, a Pista bá megalkotója is fogadott diákokat műhelyében, és mint mondta, számára kellemes meglepetés volt a tanulók hozzáállása, szaktudása és motivációja is. Úgy véli, a tudás átadása mellett a jó kapcsolat kialakítása is fontos volt, így a fa megmunkálása túl új dolgokat is tanultak a diákok, önálló kezdeményezéseket indítottak, saját készítésű tárgyakat ajándékoztak tanáraiknak. A Csuri bácsiként ismert formatervező kiemelte,  amennyiben lesz lehetőség, újabb diákokat fogadna műhelyében.

A pénteki rendezvényen a VET Center munkatársai elismerő oklevéllel díjazták a partnercégek képviselőit, majd állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult a kiértékelő. A tervek szerint idén is folytatják a partnerséget, a VET Center további cégek jelentkezését várja, akik nyitottak külföldi diákok fogadására.

 (Közlemény nyomán)

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 17., 22:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez arra megy ki, hogy minél több pénzt kidobjanak a közösből!!! Nem kell épp 1 másik országba elvinni 1 diákot, h mesterséget tanuljon! Nyáron olvastam olyanról is, h pár kiskorút kidobtak Ciprusba „tanulni” hol a szülők esze??? A tanár parancsot teljesít!!! Ők „kell” csinálják, mert ez van kiadva fentről!

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hátha ez a program is hozzásegiti a székelyföldi szülőket megérteni, hogy nem kell mindenkiből egyetemista legyen. Sajnos ma mindenki mellőzi a szakiskolát, amikor egy jó szakmával többet lehet keresni, mint egy egyetemi oklevéllel. Gratulálok a program szervezőinek!

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nekem erről az egészről CSeh Tamás dala jut eszembe:

  „A függöny fölment, itt az új felvonás, ma az ügyesek mind pénzügyesek.
  Az ő gyerekük mehet Oxfordba majd, a tied marad állni a sarat.”

  És a szarat. Háromszéken különösen divat ez a pofátlan cikkíró stílus, amikor valóban csak egy szarkupacot dobnak az emberrel szembe, nekünk kénytelen kelletlen meg le kell nyelnünk azt. Jó sokan élősködnek nyakunkon, állandóan díjaznak, vacsoráznak, páváskodnak, előzékenykednek, holott kint, a mindennapi életben köd van és éjszaka, nyakig sár. Arról persze egy szó sem olvasható sehol. Hajrá Háromszék, előre a nyomorúságba!!!