Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népi mesterségek bemutatása

Népi mesterségek bemutatása Kultúra

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ ma 20 órától az intézmény Facebook-oldalán vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a cipészet, a molnárság és a seprű-, valamint kosárkészítés rejtelmeibe kalauzolja el az érdeklődőket.

A népi mesterségeket bemutató rövid dokumentumfilm-sorozat utolsó vetítésén szintén eltűnőfélben levő szakmák elevenednek meg: míg 1899-ben megyeszerte 366 csizmadia és 126 cipész ontotta termékeit a környező vidékekre is, ma már alig akad mester, aki nemcsak javítani, de elkészíteni is tudja a portékát. Míg Kézdivásárhelyen, az Incze László Céhtörténeti Múzeumban gazdag anyag látható az egylábas csizmák korából, a kisiparként inkább Sepsiszentgyörgyön túlélő egyik cipészműhelybe kalauzol el a kisfilm.

Hirdetés
Hirdetés

Míg régebb az elég nagy vízhozamú és sebes folyású patakok mentén minden település több malomban is képes volt megőröltetni a helyi gabonamennyiséget – ez valamikor több mint 400 malmot jelentett –, ma már csak két felsőcsernátoni és egy kisbaconi működőképes. Ez utóbbiban, a Fülöp-malomban hallhatunk a molnárság műhelytitkairól, nem elég ugyanis felönteni a garatra, azt is tudni kell, hogy rémist vagy hornyot vág az ember…

Számok emlegetésénél is hatásosabb, ha azt tudatosítja az ember, hogy régen nemcsak a cigányság foglalkozott vesszőfonással. Elképesztő számú és rendeltetésű variáció készült, amelyek, sajnos, az idők folyamán teret vesztettek a műanyag- és fémtárolókkal szemben. Ma már nem fordít időt és energiát ezek előállítására a falusi ember, inkább megveszi a házaló seprűkötőktől és kosárfonóktól, akik egyedüli őrzői maradtak ennek a tudásnak. Bölönpataki látogatás tanúskodik erről, tartsanak velünk!

(KMMK-sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük