Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagyasszonyok célkeresztben

Nagyasszonyok célkeresztben Kultúra

Petőfi Sándor, két háromszéki nagyasszony – Csereyné Zathureczky Emilia és Szentkereszthy Stefanie –, a róla készülő film által Szilvássy Carola, a 150 éve született Bánffy Miklós és a 140 éve született Kós Károly lesznek idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet rendezvényeinek főszereplői, de mellettük más nevezetes erdélyi személyiségre is kiemelt figyelem jut. Mindez a Szebeni Zsuzsa, az intézmény igazgatója, Tóth László csíkszeredai főkonzul és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mai sajtótájékoztatóján derült ki.

A maga 60 programjával eseménydús évnek ígérkezik 2023 a Liszt Intézet számára – tudtuk meg Szebeni Zsuzsa igazgatótól. Hasonlóképpen a magyar konzulátus számára is, amely főszervezőként vagy szervezőpartnerként veszi ki a részét kulturális tevékenységből.

A kulturális diplomácia a nemzetközi kapcsolattartás fontos eszköze, ezt a célt szolgálja a magyar kormány által külföldön létesített 26 intézet, amelyek túlnyomó része fővárosokban működik. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet azért egyedi, mert az anyaországon kívüli tömbmagyarságban működik, esélyt adva arra, hogy Kovászna megye is bekerüljön a globális magyar kultúra vérkeringésébe – emelte ki a főkonzul. Tóth László tájékoztatása szerint a magyar kormány 9 milliárd forintot különített el a már tavaly elkezdődött Petőfi-emlékévre, ennek anyaországi és külhoni rendezvényeire, ehhez kapcsolódó beruházásokra. Többek között az elmúlt évben egy meseterapeuta által összeállított műsort vittek el a székelyföldi iskolákban, idén pedig Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai ismertetik interaktív előadások keretében a János vitézt és Petőfi univerzumát.

A csíkszeredai főkonzul értékelte a helyi és megyei önkormányzatokkal való jó együttműködést. A felsorolt tervek, rendezvények is közös munkát vetítenek előre, amelyben a Székely Nemzeti Múzeum is oroszlánrészt vállalt.

Szebeni Zsuzsa elmondta, a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva a Petőfi Irodalmi Múzeum gazdag, az 1848–49-es-es szabadságharchoz kapcsolódó ereklyegyűjteményét hozzák el idén március 15-re, ehhez a Székely Nemzeti Múzeum biztosít teret. Mint azt Vargha Mihály igazgatótól megtudtuk, a múzeum egy, az eddigi tárgyközpontú kiállításoktól eltérő jellegű, „minden várakozást felülmúló”, multimédiás Gábor Áron-kiállítással is készül, ez viszont csak szeptemberben esedékes, amikor az intézmény visszaköltözik az addigra remélhetőleg megújuló épületébe.

A Liszt Intézet az idén 150 éves árvaellátást, Szentkereszty Stephanie (1842–1906) munkásságát és a hozzá kapcsolódó intézményrendszert is a közönség elé tárja, Zágonban szobrot is állíttat a közjó érdekében kifejtett munkássága révén a székelyek nagyasszonya címet kiérdemlő bárónőnek. Ennek megalkotására Vargha Mihályt kérték fel, aki 2014-ben már elkészített egy Szentkereszty-mellszobrot. „Nem baj – mondta a képzőművész –, mert egy olyan gyönyörű életútról, rendkívüli egyéniségről van szó, amely minden háromszéki faluban emléket, szobrot, róla elnevezett utcát érdemelne.”

Idén októberben Zathureczky Emília születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ezért az ő kézdivásárhelyi, homokkőből készült, de az idő vasfoga által kikezdett síremlékének felújítására is szövetkeztek az intézmények. Erre a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázati alapjából nyertek finanszírozást. „Bár több tízezer euróról van szó, és meglehet, idén nem is érnek a munka végére, mindenképpen nekifognak, mert a múzeum neki köszönheti a létét” – jelentette ki a múzeumigazgató.

Szebeni Zsuzsa a Liszt Intézet 2023-as rendezvény-naptárába foglalta Abodi Nagy Anna grafikus két tematikus sorozatának kiállítását is Zágonból Zsögödig címmel, ezt a címben szereplő településekre is elviszik. A testvérváros Veszprém kulturális felhozatalát – melyet idén Európai Kulturális Fővárosaként járat csúcsra – zenei koncertekkel bővítik Sepsiszentgyörgyön, a Fejes Akadémia közreműködésével.

A Szilvássy Caroláról tavaly év végén elkészült filmet január 28-án mutatják be a Művész moziban, és folytatják az Üveghang Akadémiát, amely a városi és vidéki közönség kiemelkedő érdeklődését érdemelte ki.

Erről az ötletgazda, Ványolós-Albert Sarolta beszélt részletesebben. A program keretében a laikusok zeneértését igyekeztek megalapozni. Az ismeretterjesztő előadásokat kiváló előadók tartották, tavaly a klasszikus zenére fókuszálva, idén (február 7-vel kezdődően) viszont már a székely, moldvai, balkáni, arab, indiai, zsidó, roma népzene és a világzene lesz terítéken. Az idei év újdonsága, hogy a programot Barótra is kiterjesztik, abban is egyetértett ugyanis minden megszólaló, hogy különösen fontos, hogy a kistelepüléseken is helyet kapjanak a kulturális rendezvények.

A Liszt Intézet részt vállal továbbá a házasság heti és a Szent György-napi rendezvénysorozatban, bekapcsolódik a SepsiBook könyvfesztiválba, a Székely Vágtába és az Outsider Art tehetségkutatóba is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások