Hirdetés
Hirdetés

Csak megtűrt nyelv a magyar egy háromszéki vendéglőben

Csak megtűrt nyelv a magyar egy háromszéki vendéglőben Kovászna megye

Korábban a magyar nemzeti színű díszítés, illetve a háromnyelvű étlap miatt gyűlt meg a baja a román vendégekkel, most viszont a magyar nyelvű menü hiánya miatt kell magyarázkodnia a berecki Benz Mar étterem egyik tulajdonosának, Vízi Juditnak.

Bereck Kovászna vegyes lakosú községei közé tartozik. Az itt élő etnikumok arányát illetően egyelőre csak a 2011-es népszámlálási adatokra tudunk hivatkozni, mely szerint a 3550 fős összlakosság 75,4%-a magyar, 24,6%-a pedig román anyanyelvű, de ez nem változott számottevően az elmúlt évtizedben. A Benz Mar étterem, panzió és benzinkút a település Bákó felőli kijáratánál található, emiatt lényegesen több a románajkú átutazó vendége. Ennek ellenére a tulajdonos minden tőle telhetőt megtett azért, hogy ne lehessen nyelvi diszkriminációval vádolni, és mégis.  A vállalkozás minimalista honlapja, a benzmar.com három nyelven érhető el, románul, magyarul és angolul, ráadásul a BenzmarCovasna nevű Facebook-oldalon is rendre kétnyelvű bejegyzések találhatóak, ügyelve arra, hogy a román szöveg legyen elől, és csak utána a magyar változat. A tulajdonos igyekezete érthető, félti a vállalkozását, hiszen állítása szerint sok rosszakarója akad, a konkurenciája politikailag és hatóságilag is egyaránt támogatott.

Vizi Juditot azzal a kérdéssel kerestük meg, igaz-e egyik olvasónk észrevétele, miszerint kizárólag román és angol nyelvű étlap található a vendéglőben, mert a román ajkú vendégeket úgymond zavarta az étkek magyar megnevezése. „Ezek után hogyan rendelik meg az Óvári szeletet azok, akiknek torkán megakadtak a magyar szavak? És mi lesz velünk, ha a nagyobb jövedelem reményében megtagadjuk a magyar mivoltunkat?” – tette fel a költői kérdést a lapunkhoz forduló panaszos.

„Korábban azért zaklattak, mert magyarul is írta, és a vendégeink 90 százaléka bizony román ajkú. Azt vágták a fejünkhöz, hogy Romániában élünk, és ha Angliába elmész, ott is csak angolul szerepel a menü az étlapokon. Azóta kétféle étlapunk van, egy román–angol és egy magyar–angol nyelvű” – magyarázta a tulajdonos. 

A régi étlap szúrta egyes román vendégek szemét

A vállalkozó bevallotta, igyekeznek kerülni az ilyen jellegű összetűzéseket, hiszen az elmúlt időszakban sok kellemetlenségük származott belőlük. Véleménye szerint a túlzott óvatosság miatt kaphatott román menüt a nemtetszését kifejező vendég. „Ne adja Isten, hogy egy magyar étlap egy román kezébe kerüljön, mert olyan cirkuszok voltak, hogy csak! Rendőrségi papírom is van, amelyben az átutazó azt kifogásolja, hogy magyarul írtunk az étlapra! Nyilván nem tudtak ezért megbüntetni, mert nem volt erre jogalapjuk, de az éppen elég volt, hogy ránk küldték a rendőrséget. Illetve megbüntettek egyébért, például azért, hogy nem volt kitűzője a pincérnek. Okot mindig találnak. Belekötöttek abba is, hogy volt egy nem szándékosan így tervezett, de piros–fehér–zöld összeállításúra sikeredett díszítés a bárnál, azt levetették” – részletezte.

Történik mindez egy európai uniós tagállamban, ahol úgymond példa értékűen megoldották a kisebbségi kérdést, ezen belül tömbmagyar területen. És olyan körülmények közepette, amikor immár jogerős előírást létezik arra vonatkozóan, hogy nemcsak a magyarlakta településeken, hanem azokon a helyeken is, ahol a magyar közösség számaránya nem éri el a 20 százalékot, magyar nyelven is szerepeljen például az emléktáblák, műalkotások feliratozása. Ezt már tényleg nehéz lenyelni!

Fotó: Facebook/BenzmarCovasna

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 16., 19:10
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Szomorú valóság ez. Megértem a tulajdonosokat, sajnos tudom, hogy miről beszél. Jómagam egy román cég alkalmazottja vagyok és tudnék én is mesélni… De reméljük, hogy semmi nem örök, talán még a kiskirályok ideje is lejár egyszer.

 • User
  Dátum: 2023. január 17., 10:28
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Úgy gondolom, a magyar nyelvű részek kivágása csupán egy pozitív visszajelzés lesz az ellenségeskedők számára.
  Véleményem szerint ha már változás, akkor az lehetne, hogy Román nyelven elől, alatta angol /+_ német nyelven, majd magyarul. Az utóbbi kettőt kisebb betűkkel.
  Másik opciónak el tudnám képzelni, hogy az ételek sorszáma alapján leghátul lehetne egy lista több idegen nyelven, (ha a menü elején csak románul és angolul lenne, hátul lehetne német, magyar, esetleg ukrán nyelven lista szerint).

 • User
  Dátum: 2023. január 17., 16:47
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Mit meg nem teszünk egy vendegert, miért nem lehet az ilyenek megmondani ha nem tetszik van még egy csomó vendéglő arébbacska. Nem hiszem, hogy minden román vendégnek szúrta a szemét, túl nagy az igyekezet,hogy ki nyjuk a degenerált naconalisták hátsóját.

  • User
   Dátum: 2023. január 17., 22:16
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Inkább elrománosodnak!😂🤣 Ezek minden hájjal meg vannak kenve! Meséljenek a volt alkalmazottak! Vagy 20 év alatt biztos megfordult 200 alkalmazott!!!

   • User
    Dátum: 2023. január 18., 8:02
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Egy volt alkalmazott mesélhet…mivel tranzit vendéglő,az elmúlt 20 évben több ezer román fordult meg, ebből több száz visszatért oda. Nekem személy szerint soha nem volt gondom az átutazó vendéggel. Mindig a cirkuszt a helyiek, úgy a magyar,mint a román csinálta. Ez esetben ( ahogyan a cikket olvastam) idegennek nem tetszett ( románnak) majd ugyebár jött a büszke székely,aki nem tud még románul sem egy szimpla kérést megírni ( feltételezem én)! De az amit állítasz,hogy 200 alkalmazott fordult meg…hát az sok…! Ez jelenti azt, hogy hiába van ez a tetves ország felzárkózva uniós szintre,ha a benne élő emberek ennyire primitívek és mondhatom azt ,hogy bangók. ( Itt értem a büszke székelyt és a nacionalista románt egyaránt!!!)
    A tulajdonosnak jogában áll, hogy a vendégeit meg válogassa,és itt nem a konfliktusokat kell generálni,hanem egyszerűen ezzel a joggal kellene élni és ezt a jogot szigorúan alkalmazni. De ilyenek vagyunk mi emberek,soha semmi nem tetszik. ( Ha nincs sapkád azért S ha van sapkád akkor azért)

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 7:35
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Erre lenne egy “nagyon jó” megoldás már úgy is mindegy majdnem, hogy a bot melyik végén vagyunk igyis utalnak s úgyis, “elvileg”. Még pedig az, hogy Erdélyt el kéne választani romaniabol, szerintem már itt lenne az ideje, s akkor egy kicsit lehet változna egy két dolog, vagy ki tudja ők akarnának ott is mindent “irányítani”.
  Persze ez nem azt jelenti, hogy én utálom őket jaj dehogy, csak elegem van az ilyen mokuskakbol, akiknek szúrja minden is a szemüket,persze mi magyarok sem vagyunk egy cm-rel sem jobbak! Anno mesélték, hogy így volt, úgy volt s akkor első osztályú volt minden, most ha ide teszik az a baj, oda írjak az a baj stb.

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 13:31
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Láttam olyat is ,hogy egy asztalkán voltak az étlapok a bejáratnál több nyelven szortírozva.Elvetted,leültél ,tanulmányoztad…nem kell várni a pincérre hogy hozza,az ott álldogál ,nyugodtan nem tudod kiválasztani ha első vagy második vagy.Amikor a rendelést felvette ,megkérdezte hogy még hagyja-e ott…amikor már nem volt szükség elvitte a helyükre az asztalkára.Ki lehetne próbálni ,háthe megy a dolog,tanúlni nem szégyen.

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 15:31
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Érintőlegesen tartozik ide… Az ősszel a hágón túl, Ojtozban kürtőskalácsot vettünk. Életemben okyan rosszatt nem ettem. Régi volt, kemény volt, rágós volt. És mosolyogva adták el nekünk. Magyar a magyarnak.. 😏

 • User
  Dátum: 2023. január 18., 21:25
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Aha és?..Csík vidéken hogy csínálják..
  A vendéglő neve ízes magyaros .. homlokzaton feltüntetve!!!..micsoda bátorság!!
  Az étlapokon magyar nyelven(is) szerepel a menü..
  Diszítés szín kombinációját / motivumokat, nem nehéz kitalálni
  Van vendég bôven… a magasból tesznek rá az ilyen vendégekre akik ennél a témánál leragadtak…
  na! 2 év pandémia után jól jön az ingyen reklám!
  Mindig is a pletyka( kiaknázása) volt az erőssége a first lady nek..
  U.i. a 200 .. nem kevés de nem is sok

  • User
   Dátum: 2023. január 19., 9:31
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Csík vidéken más a kultúra is és a gondolkodás mód is. Sőt,lehetne sorolni a vendéglőket egyenként,hogy hol és mi,milyen. Mikor megfelelő szakember nincs a vezetőségben,akkor hagyjuk már a dolgokat. Ingyen reklámnak nem nevezném ezt ,mivel nem igen kell reklámozni. Mindenki tudja ,hogy van és létezik ez a vendéglő. Az,hogy kik járnak oda,az mindenkinek a saját választása. Én első sorban a felelős embereket cserélném le,olyanra aki ért is egy vendéglátó egység vezetéséhez,nem pedig a csajocskák vigyorgó, sötét fejükhöz (S itt nem a főnöksègre gondolok),akik csak azért vannak ott,hogy legyen egy állásuk,ahol X órát le nyomnak, megkapják a fizetést és viszontlátásra. Úgymond tesznek rá a műszak után,hogy mennyi dolgot hagynak maguk után. Kétélű a dolog.
   Amilyen a fogadj Isten,olyan az adjon Isten. A hal mindig a fejénél büdösödik. Első sorban az adminisztrációs feladatokkal el látott személytől szabadulni meg,aztán jöhetne sorban,lassan le cserélni az egész bandát. (Mivel régebb volt ott jó csapat,és ilyen problémák nem voltak,mert mindenki tudta kezelni és megoldani úgy a negatív mint a pozitív visszajelzéseket,amelyek soha nem voltak nagydobra verve) Na de minden csoda három napig tart.