Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kedd este Életigen

Kedd este Életigen Kultúra

Színpadra íródott, de valójában nem drámai helyzetekből épül fel O. Horváth Sára Életigen című darabja, melyet június 8-án, kedden 19 órától mutat be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata a kamarateremben. Kiliti Krisztián rendező szerint inkább forgatókönyvre emlékeztet a szöveg, mely többsíkú, és rengeteg témát érint, ezenkívül a zene is fontos eleme a produkciónak.

A magyarországi, de a rendezői szakot Marosvásárhelyen végző szerző, O. Horváth Sára valójában egy új színpadi formával kísérletezett, amikor egy trilógia második részeként megírta az Életigen című darabot, melynek központi témája a hiány érzete, a halál és az ehhez kapcsolódó félelmeink. A szereplőket különböző terekben és élethelyzetekben ábrázolja, de történeteik és gondolataik rezonálnak egymásra közvetetten és közvetlenül is.

Hirdetés
Hirdetés

Az előadás rendezője, a veszprémi születésű Kiliti Krisztián rendkívül izgalmasnak tartja ezt a szokatlan, epikus formát, melyben inkább témák mint helyzetek sorjáznak, azért döntötte el, hogy ezt a darabot viszi színre Sepsiszentgyörgyön. Bár a szöveg meglehetősen komor témákat feszeget, az alkotók igyekeztek megtalálni a derűt a bemutatott sorsokban. Mindig van remény – üzenik, de csak akkor lehet túllendülni a nehézségeken, ha felvállaljuk, és nem próbáljuk letagadni ezeket. Az élet igenlése csak a halál tükrében tud igazán erőssé válni.

A nyolcvanas évek népszerű svéd zenekara, az Abba slágerdalai foglalják keretbe a produkciót, mely a rendező szerint minden szempontból kísérleti előadásnak számít. Lesz benne éneklés és tánc, közös jelenetek és hosszú monológok, erős érzelmek és interjúszerű tárgyilagosság, magány és egymásra hangoltság. Ezenkívül fontos eleme a darabnak a hit, a szakralitás. A dráma központi alakja Meryl Streep amerikai színésznő, az ő személyisége és a hozzá való viszonyulások alkotják egy jelentős részét a darabnak. Mindenki a saját sorsát éli, saját szólamát énekli, de egy átfogó szimfóniává szeretnék formálni az előadást, mely életünk legfontosabb kérdéseit foglalja magába.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük