Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gábor Áron nem az volt, mint akinek ismerjük?

Gábor Áron nem az volt, mint akinek ismerjük? Kultúra

Az elkövetkező napokban két fontos kiadványt is bemutatnak a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Előbb egy Gábor Áronról szóló kötettel, majd a Kós–Bánffy, Bánffy–Kós Emlékkönyvvel ismerkedhetnek meg az olvasók.

Hirdetés
Hirdetés

Süli Attila Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét április 11-én, csütörtökön 18 órától mutatják be a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében. Gábor Áron kultusza mind Magyarországon, mind Erdélyben a politikai kurzusok folyamatos szereplője. Halála után számos történeti és szépirodalmi mű foglalkozott a székely hős életútjával, se szeri, se száma a nevét viselő utcáknak, köztereknek, intézményeknek.

Az utóbbi két évtizedben végzett kutatások azonban sokban árnyalták életútját, amelyek nem feltétlenül támasztják alá a köztudatban gyökeret vert mitikus és heroikus eszményképet. Ez pedig indokolttá tette a legújabb kutatási eredmények összegzését és kiegészítését – kötetében Süli Attila erre a munkára vállalkozott.

Az esemény házigazdája Tóth-Bartos András történész.

Április 12-én, pénteken 17 órakor a Kós–Bánffy, Bánffy–Kós Emlékkönyv szakmai bemutatóját tartják ugyanott, meghívott előadó, Dávid Gyula irodalomtörténész jelenlétében. A házigazda Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója beszélgetőtársai Boér Hunor könyvtáros-muzeológus, Kopacz Attila, a Tinta kiadó vezetője és Szebeni Zsuzsanna, a kötet szerkesztője lesznek.

A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás április 17-ig látható a Székely Nemzeti Múzeumban.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások