Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benedek Huszár János jelöltségét támogatja a baróti RMDSZ

Benedek Huszár János jelöltségét támogatja a baróti RMDSZ Kovászna megye

Meglepő fordulatok és váratlan kijelentések után megszületett az RMDSZ baróti választmányának döntése a városban induló polgármesterjelölt kérdésében. A szervezeti tagok nagy többsége a jelenlegi városvezető mellett voksolt, Bán István mindössze két szavazatot kapott. Mindeközben Tamás Sándor megyeitanács-elnök a harmadik, vélhetően függetlenül induló polgármesterjelölt megkérdőjelezhető önállóságára hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

Az összesen 35 tagból álló választmányból 33-an voltak jelen, közülük 5-en érvénytelen szavazólapot dobtak be az urnába. A jelenlegi polgármesterre 26-an, vetélytársára 2-en szavaztak.

Benedek-Huszár János 2020-ban függetlenként pályázott a polgármesteri tisztségre, akkor 1272 szavazatot kapott ellenfelével, a szintén független Bán Istvánnal szemben, aki akkor 810 voksot gyűjtött össze. A két fél, akik az előző választások során is versenyhelyzetbe kerültek egymással, az elmúlt években rendszeresen összetűzésbe keveredtek. Az idei választási évben az RMDSZ helyi szervezetének választmánya döntött a jelölésükről.

Érveltek a jelöltek

A szavazás előtt mindkét jelöltnek volt alkalma beszámolni a tervekről. Bán István beszédében kijelentette, nincs mit mondania az elmúlt négy év kapcsán, tekintve, hogy szerinte Barót nem lépett előre a négyéves mandátum alatt. Felidézte, hogy független tanácsosként egyvalamire iparkodott, arra viszont nagy hangsúly fektetett: hogy kimondja az igazságot, amit eddig senki nem tett meg.

Fotó: Török Etele

Benedek-Huszár János visszaemlékezett: az előző választásokra tízéves programot állított össze, és már akkor is hangsúlyozta, hogy csupán négyéves ciklusban nem érdemes fejlesztésben gondolkodni. Ami a városi közérzetet, kommunikációt és döntéshozatali átláthatóságot illeti, szerinte jócskán történt előrelépés, közel húsz beruházással számolnak most, amelyek előkészítése folyamatban van, szemben az előző mandátumokkal, amikor alig-alig pályáztak. „Ezt a négy évet közvagyon és magánvagyon helyzetének tisztázásával töltöttük, hogy tudjuk elindítani a beruházásokat” – fogalmazott.

Tamás Sándor kimondta, amit a „barótiak jól tudnak”

A megyeitanács-elnök hozzászólása követte a jelöltek beszédét, reagálva a Bán István által fejtegetett igazságra. A megyei vezető a választmány előtt is kimondta: Derzsi-Ráduly Kázmér másfél éve benyújtotta az indulási szándékát, de mindezt mások befolyása alatt tette, többek között Bán István és Lázár-Kiss Barna hatására.

Fotó: Török Etele

Az elnök hozzátette, hogy ezt nem maga találta ki, ez nyilvánvaló a köz számára, a barótiak jól tudják. Így Tamás Sándor szerint Derzsi-Ráduly Kázmér „bábpolgármester” volna, akit a háttérből irányítanak, márpedig ennek nem szabad szükségét érezni egy olyan városban, mint Barót. Kijelentette továbbá, hogy az erdővidéki városban mindeddig túl gyakran váltogatták a polgármestert, és ez a válasz arra, hogy nem hasonlítható össze például Kovászna városával, ahol volt idő elejétől a végéig végigvinni az elképzeléseket.

Több kérdésben is szavaztak

Ami a megyeitanács-elnökséget illeti, az ülés második napirendi pontjaként Baróton is bejelentették Tamás Sándor indulását az ötödik mandátumért, a helyi szervezet ebben az ügyben kézfelemeléssel jelezte támogatási szándékát.

Végezetül a tanácsosi listán szereplő RMDSZ-jelölteket is ismertették a következő szerkezettel: első helyen a frakcióvezető, majd baróti képviselő, nőszervezeti, felsőrákosi képviselő, ismét két baróti, egy köpeci képviselő, nyolcadik helyen az alpolgármester, majd újabb baróti, bibarcfalvi, nőszervezeti, ifjúsági, bodosi, baróti,és miklósvári képviselőket jelöltek, ebben a sorrendben.

Fotó: Török Etele

A listára adott 31 szavazattal elfogadták a tanácsosjelölteket, az előbb felsorolt helyekhez mérten, sorrendben: Pál Szilágyi Zoltán, Bende Levente, Buda Rozália, Kotecz Attila, Fehér Zoltán, Lázár Csaba, Szász Levente, Szakács László, Lázár János, Bogyor-Máté Dalma, Vida Enikő, Balázs Tamás, Gáspár Jenő, Ráduly László Dezső és Vajda Irén a választottak.

Van, aki a háttérben munkálkodik

A választmány eredetileg ugyan Derzsi-Ráduly Kázmér és Benedek-Huszár János közül választott volna jelöltet szerdán, ám előbbi visszavonta indulási szándékát, habár több mint egy éve pályázott a címre. Kihívó azonban így is akadt, Bán István ugyanis meglepetésszerűen nyújtotta be a jelentkezését, megadva ezzel a választási lehetőséget a tagoknak. A döntés értelmében azonban Bán István alulmaradt, így függetlenként sem indulhat az önkormányzati választáson.

A választmányi gyűlés előtt a Székelyhonnak úgy nyilatkozott, szerinte éppen ezért lépett vissza Derzsi-Ráduly Kázmér is, a mai ülésen elhangzottak alapján azonban levonható a következtetés, hogy vélhetően ebben a döntésben is „hátulról” segítették. Az eredetileg RMDSZ színekben indulni kívánó jelölt egyébként egyáltalán nem hagyott fel a kampánnyal, nemrégiben jelentette be ugyanis, hogy előkészítette választási programját.

Fotó: Török Etele

Benedek-Huszár János kicsivel több mint egy éve állt be az RMDSZ-be, ötvenévnyi függetlenséget feladva azzal a feltett szándékkal, hogy a város és Erdővidék fejlődését hatékonyabban segítheti. 2020-as győzelmekor nemcsak a független Bán Istvánt, hanem az akkor RMDSZ színeiben induló Lázár-Kiss Barnát is lekörözte. Benedek-Huszár János 2004-ben is volt már polgármester Illyefalván, tisztségéről azonban lemondott 2007-ben.

Fotó: Török Etele

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 11., 6:53
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Lazar Barna tan nem volt Babpolgarmester? Mindenik az volt es lesz amig Bajuszek a polcon lesznek! Menjen haza Bajusz appelaljon Kezdin,csak a hasznot lesi,nem a nepert van!

 • User
  Dátum: 2024. április 11., 9:06
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Óriási kudarc fogja érni Derzsi Ráduly-Kázmért és erre lassan ő is rá jön. Ő nem egy polgármester alkat és esélye sincs a jelenlegi felállás szerint. Csakhogy még mindig vannak mások a háttérben akik a saját hatalomvágyukat akarják kiélni, amolyan „Avatár”t használva erre a célra.

 • User
  Dátum: 2024. április 11., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Milyen kár, hogy Benedek Huszart ez a Tamás Sándor igazgatja. Ennyi mandátum az éles látást eltompítja. A hatalom ezt teszi az emberrel. Sajnos Benedeken is látszik már..

 • User
  Dátum: 2024. április 11., 22:38
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Tamas sandor mennyire megbizható, ha az elozo ket valasztason LKBarnat nyomta a kampanyban, most meg ot azzal vadolja, h derzsit o iranyitja, most meg benedeketnyomja, barni a negativ polusra kerult. ahogy a part megkivanja. na en ezen elgondolkodnek. fujjj

 • User
  Dátum: 2024. április 14., 19:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  …Derzsi-Ráduly Kázmér másfél éve benyújtotta az indulási szándékát, de mindezt mások befolyása alatt tette…

  Elnök úr, nyugodjon meg, négy éve bhj sem a kávé utáni wc-n való csücsülésen agyalta ki, hogy indul a polgármesteri választáson. (TL)

 • User
  Dátum: 2024. április 15., 23:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ember! Senki se indul csak úgy a maga fejétől polgármesternek. Mindenkinek kell egy kicsi biztatás, támogatás. BHJ és az összes többi azért állt be a pártba mert onnan remélt támogatást. DRK is azért indul, mert valakik biztatják, ez egy bizonyos szintig szerintem normális. Az már nem amikor teljesen egy párt kiszolgáltatottjává válik. TS sajnos kavarja a szart Baróton, szomorú az, hogy van kikkel, és kiknek, az a legsszomorúbb. Fel kellene ébredjenek a barótiak, édes fiaim elmúlt a bányászkorszak, amikor a csákányt s a lapátot a kezetekbe adták aztán uzsgyé, mehettetek, most kellene egy kicsit önállóan is gondolkodni. Fejjel és nem seggel előfele, ahogy megszoktátok.