Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A művészet szerepéről

A művészet szerepéről Kultúra

Január 18-án, kedden este nyitották meg a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben azt a tárlatot, amelyen Sugár János képzőművész nyolcvanas évektől napjainkig készült alkotásaiból – installáció, stencil, átalakított tárgyak, videók – láthatunk egy bő válogatást Luxus Vektor cím alatt.

A rövid köszöntőbeszéd után, a kiállítást megnyitójaként a szobrászművész elkészítette a Magyarország a tiéd lehet című munkájának replikáját. A derékszögű favonalzóból mintegy háromnegyed óra alatt sikerült kifaragni Magyarország emlékezetből készült térképét. Faragás közben a művészet szerepéről, a replikakészítésről, az egykori cenzúráról és cenzorokról osztott meg érdekes gondolatokat a jelenlévőkkel.
A szobrász szerint a művészet szerepe abban nyilvánul meg, hogy békés körülmények között kiváltsa bennünk azt a fantasztikus élményt, amely akkor jelentkezik, amikor van valami olyan, amit nem értünk, nem tudjuk, micsoda, esetleg irritál, de ha egy kicsit is elgondolkodunk rajta, vagy utánajárunk, akkor buktatókon keresztül ugyan, de megértjük. Ezt az élményt csak a művészet tudja nyújtani, hiszen senkinek semmi baja nem lesz abból, ha valamit félreért vagy rosszul értelmez, ráadásul a művészetet nem is lehet egyértelműsíteni. „A lényeg az, hogy próbáljunk meg interpretálni. Ha sokat járunk kortárs művészeti intézményekbe, akkor ezt megszokjuk, és miután megszoktuk, egészen más helyzetekben, hétköznapiakban is tudjuk gyakorolni” – fogalmazott Sugár János.

Hirdetés
Hirdetés

Tulajdonképpen annak idején a cenzorok is megpróbálták értelmezni a különböző műveket. A nagy különbség az, hogy ők igyekeztek a lehető legnegatívabb, már-már paranoiás jelentést tulajdonítani az alkotásoknak. Mivel bizonyos munkákat teljesen félreértelmeztek, vagy egyáltalán nem értették azok jelentését, ezért úgy gondolták, csak valami olyasmiről lehet szó, ami őket nevetségesé teszi, így műveket és teljes kiállításokat is betiltottak. Ez történt 1983-ban a Magyarország a tiéd lehet című tárlattal is. Sugár János elmondta, a besúgói jelentések alapján a seregszemlét többek között Erdély Miklós Villanyrendőr című műve miatt tiltották be. Ez egy kisméretű fekete-fehér ceruzarajz, ami egy trikolórszerű zászlót ábrázol, melynek mindhárom sávja másként van besatírozva. A jelentésben az áll, hogy ez a mű azt jelenti, hogy Magyarország rendőrállam. Véleménye szerint ez csupán a cenzorok paranoiás értelmezése.

A bemutató végére elkészült a Magyarország a tiéd lehet című munkájának replikája, amely elmondása szerint nem lett tökéletes, mert nem hasonlít pontosan az eredeti műre, de mégis nagyon sok jellemzőjét hordozza magában. Pont ugyanolyan nem is lehet, hiszen most demokrácia van, és a cenzúra is csak rejtve működik öncenzúra formájában. Az eredeti alkotásával ő maga is csak kétszer találkozott, jelenleg az Artpool gyűjtemény tagja, amely gyűjtemény a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonában van.
A kiállítást április 15-ig lehet megtekinteni, hétfő kivételével mindennap 11 és 19 óra között.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás