Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Csíki Játékszín sokat játszik

A Csíki Játékszín sokat játszik Kultúra

Kányádi Szilárddal, a Csíki Játékszín vezetőjével beszélgettünk, aki 2018-ban vette át az ideiglenes megbízást, ami hároméves menedzseri mandátumot jelent számára a csíkszeredai önkormányzati intézménynél. A kezdetekről, a társulatról, célokról, előadásokról és persze a szabadidőről beszélgettünk.

– 2018-ban nevezték ki a Csíki Játékszín igazgatójának. Milyen érzések kavarogtak akkor önben?

– A legelső, ami eszembe jutott, az, hogy mi mindent kell megtanulnom. Hogy fel kell nőnöm a feladathoz. Izgalom és kíváncsiság érzése kavargott bennem.

Hirdetés
Hirdetés

– Mit csinál szívesen szabadidejében?

– Ez változó. Fáradtsági szinttől függően van úgy, hogy olvasok, sportolok vagy a környező színházak előadásait nézem.

– Milyen célokat tűzött ki maga elé, amikor igazgatónak választották?

– A Csíki Játékszín 1998-ban indult, jelenleg 40 taggal rendelkezik. Fő célomnak tekintettem és ez a mai napig sem változott: a rátapadt „hírnevet”, miszerint zenés, szórakoztató, bulvárszínház, lépésről lépésre megváltoztatni. Ezzel korántsem szeretném azt állítani, hogy a fenti jelzők szégyellnivalók lennének. Hittem a kinevezésemkor is, és ma is hiszem, hogy a Csíki Játékszín képes a változásra, a megújulásra. Éppen ezért is tartottam fontosnak, hogy nyissunk a közönség és a szakma felé.

– Mi a fő feladata a társulatnak?

– Nehéz erre a kérdésre nem evidenciákat válaszolni. Ennek ellenére, a mi társulatunk szempontjából azt tartom a legfőbb feladatnak, hogy soha ne veszítsék el a játékkedvüket. Álljanak készen az új kihívásokra. Legyenek kíváncsiak egymásra társulaton belül, és folyamatosan törekedjenek a párbeszédre. Szerintem ez az alapja egy jó alkotói folyamatnak.

– Mi az, ami esetleg gyengíti a társulatot?

– Mindaz, ami az előbbi válaszom ellentéte.

– Milyen gyakran szoktak fellépni? Milyen előadásokkal?

– Igyekszünk eleget tenni azon elvárásoknak, melyeket Csíkszereda és környékének közönsége támaszt felénk. Továbbá programunk függvényében eleget tenni a hazai vagy külföldi felkéréseknek. Sokat játszunk és próbálunk. Előadásainkkal folyamatosan azon vagyunk, hogy minél szélesebb közönséget tudjunk megszólítani.

– Rendező, színész, igazgató. Hogyan lehet ezt egyidőben művelni?

– Egyidőben, egyszerre sehogy. Szerre és jó időzítéssel egy kicsivel könnyebb.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük