Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Erős érzelmi szál köt a Szent Anna-tóhoz”

„Erős érzelmi szál köt a Szent Anna-tóhoz” Kultúra

Sárfalván és Nyujtódon A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel tartott előadást Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki régitérkép-gyűjtőként is közismert. Pénteken Oroszfaluban, a művelődési ház avatóján a falu történelméről fog beszélni.

– Sárfalván és Nyujtódon A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel tartott előadást, illetve bemutatta a Szentanna című könyvet. Mi vezérelte, hogy könyv szülessen a Szent Anna-tóról?

Hirdetés
Hirdetés

– Sok máshoz hasonlóan én is rendszeresen odajártam fürödni, nyaralni, ott „nőttem fel”. Viszont sok mástól eltérően engem egy másik, erős érzelmi szál is odaköt: a ’70-es évek elején édesapám építette az utat a tó színéig. Volt egy mozgó barakkja fenn a menedékház mellett, amelynek az egyik felében az iroda „működött”, a másik felében két emeletes vaságy állt. Ott laktunk időnként, amikor fent voltunk a tónál. Én még emlékszem arra az időre, amikor csak ösvény vezetett a tóhoz. Rengeteget barangoltunk, fürödtünk a titokzatos, misztikus helyen. Így lettem szerelmes a tóba.

– Honnan dokumentálódott, szerzett adatokat a könyv megírásához? Mennyi idő alatt született meg a végső változat?

– Régi térképeket gyűjtök. Azokat tanulmányozva leltem a Szent Anna-tó első ábrázolására. Amikor módszeresen kezdtem foglalkozni a tó térképi megjelenítésével, fél év alatt számos változatot összegyűjtöttem. Majd Boér Hunor tudományos kutató, a Székely Nemzeti Múzeum könyvtárosa segítségét kértem néhány látkép beazonosításához, amikor ő is „beleesett” a tóba, és előállt egy teljes szöveggyűjteménnyel. Tehát Boér Hunorral közösen szerkesztettük a kötetet, amelynek immár a második, bővített változatát vehetik kézbe az olvasók, hiszen az első 2018-ban „pillanatok alatt” elfogyott. Tanácsokkal, ötletekkel, egy-egy ritka látképpel vagy fényképpel sokan segítettek.

– Az oroszfalusi ünnepségre is előadással készül, Oroszfalu régi térképeken címmel. Ez miről fog szólni?

– Jöjjenek el, és meglátják! Mindenesetre lesz újdonság, az biztos. Oroszfalu területén például 6-8 ezer évvel ezelőtt is laktak emberek, és amióta bejöttünk a Kárpát-medencébe, azóta mi is itt lakunk.

– Tervben van a következő könyv?

– Van elképzelés, elő is van készítve. Oroszfaluban, a helyi kultúrotthon átadásakor erről is szó esik majd.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások