Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Választásra készülődik a diaszpóra

Választásra készülődik a diaszpóra Külföld

Október 19-én a déli órákig világszerte – főleg európai államokban – 28 183 külföldön élő román állampolgár jelentette be szándékát, hogy az idén december 6-án (vagy későbbi időpontban) esedékes parlamenti választásokon levélben szavazna. Az urnáknál való közvetlen szavazást 3939 személy választotta a külföldi lakcímmel rendelkező román állampolgárok közül.

Hirdetés
Hirdetés

A levélszavazásra való bejegyeztetés végső határideje 2020. október 22., ha nem hosszabbítják. A két szám csak töredéke azoknak a külföldön élő román állampolgároknak, akik nagy valószínűséggel szavazni fognak, de nem jelezték ezt előre. Az október 22-i dátum után már nem is lehet regisztráltatni (csak esetleg abban az esetben, ha jövőre halasztják a választásokat).

A diaszpóra számára fenntartott román parlamenti helyekért 76 jelölt indul világszerte. Összesen nyolc párt és szövetség jelezte hétfőig, hogy jelölteket indít: Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Nemzeti Liberális Párt (PNL), Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Párt koalíciója (USR-PLUS), Népi Mozgalom Párt (PMP), Román Ökológus Párt (PER), a Románok Egyesülésének Szövetsége (AUR), Pró Románia (PR). Indul két független jelölt is. Külföldön a szavazás tervezett két napja december 5. és 6. (szombat-vasárnap), de több ország jelezte már, hogy a koronavírus-világjárvány okán megtilthatják Románia számára azt, hogy szavazókörzeteket nyisson bizonyos városokban. A külföldi szavazással kapcsolatosan a www.votstrainatate.ro internetes honlapon lehet részletesebben tájékozódni.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük