Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Üvegfal mögött ülve nevezte ki az új kormányfőt a koronavírusos cseh elnök

Üvegfal mögött ülve nevezte ki az új kormányfőt a koronavírusos cseh elnök Külföld

Milos Zeman cseh államfő kinevezte miniszterelnöknek Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét, Fiala pedig letette a miniszterelnöki esküt.

Hirdetés
Hirdetés

Csehország emlékezetes heteken van túl ezzel, és az új kormányfő beiktatását sem lehet majd egykönnyen elfelejteni: mivel Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett és kéthetes karanténba kellett vonulnia, egy átlátszó fallal választották el a rendezvény többi résztvevőjétől.

Nem volt egyszerű az sem, ahogy idáig eljutottak. Amikor az októberi választáson az ellenzék ötpárti szövetsége némi meglepetésre győzött, Zeman kórházba került – mint azóta kiderült, májzsugorban szenved -, és mivel nem tudott dolgozni, sokáig nem volt, aki kinevezhette volna az új miniszterelnököt. Amikor pedig kiengedték a kórházból, hamar kiderült, hogy koronavírusos.

Zeman most kijelentette, hogy hétfőtől december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, és az után megnyílik az út az új kormány megalakulásához. Korábban azt mondta, hogy a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai. Az elnök nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Petr Fiala azt mondta, hogy már tájékoztatta az elnököt a jelöltekről. Ismételten leszögezte, hogy kiáll miniszterjelöltjei mellett.

Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük