Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tálibok: a nők maradjanak otthon, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tiszteljék őket

Tálibok: a nők maradjanak otthon, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tiszteljék őket Külföld

Az Afganisztánban a hatalmat magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok felszólították az országban élő nőket, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek dolgozni, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tisztelni tudják őket – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Hirdetés
Hirdetés

Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő úgy fogalmazott: a nőknek a saját biztonságuk érdekében nem tanácsos munkába menniük. A szóvivő szerint az erre vonatkozó iránymutatás ideiglenes jellegű, és lehetővé teszi a tálib mozgalom számára, hogy megtalálja a módját annak biztosítására, hogy a nőkkel „ne bánjanak tiszteletlenül” vagy „ne bántsák őket”.

Mudzsáhid kifejtette: az intézkedésre azért van szükség, mert a tálib harcosok „nincsenek kiképezve”. A szóvivő szerint biztosítani akarják, hogy a nőknek ne legyen okuk az aggodalomra. Mint mondta: arra kérték a nőket, hogy vegyenek ki szabadságot, amíg a helyzet nem rendeződik.

A CNN megjegyzi: az utasítással egyidőben a Világbank egyebek között a nők sorsa miatti aggályokra hivatkozva zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket, az ENSZ pedig „átlátható és azonnali vizsgálatot” követelt azoknak a jelentéseknek a nyomán, amelyek a tálib hatalomátvételt követő jogsértésekről szólnak.

Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett: a tálibok előző, 1996 és 2001 közötti uralmuk idején kitiltották a nőket a munkahelyekről, és csakis férfi hozzátartozóikkal, arcukat és egész testüket teljesen elfedő ruházatban hagyhatták el otthonukat. A tálibok ezzel szemben ezúttal azt állítják, hogy most majd mérsékeltebb politikát folytatnak, és tiszteletben tartják a nők jogait – ahogyan fogalmaztak: – az iszlám keretén belül.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük